Campioanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Fetele nu au primele oferite de Becali şi nici nu se tăvălesc la fiecare fault. Intr-o perioadă în care scandalurile politice, ambuteiajele continue din trafic, corupţia din toate zonele

>> Fetele nu au primele oferite de Becali şi nici nu se tăvălesc la fiecare fault.

Intr-o perioadă în care scandalurile politice, ambuteiajele continue din trafic, corupţia din toate zonele vieţii cotidiene sunt la ordinea zilei, în sport se produc performanţe. Naţionala României de handbal fe-
minin a pătruns, joi seară, pentru a doua oară consecutiv, în semifinalele unui Campionat Mondial, graţie unui meci de poveste contra Franţei, ţara-gazdă a acestui turneu final.


Cine sunt aceste fete? Majoritatea joacă în ţară, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, o echipă din România care face punctaj maxim în Liga Campionilor, nu se chinuie să adune un punct după şase meciuri precum omologii lor din fotbal, jucători care au îngropat în cimitirul din cartierul Ghencea onoarea, ambiţia şi, cel mai grav, profesionalismul.


Alături de transpiraţie, fetelor le-au şiroit pe obraji şi multe lacrimi joi seară, la capătul unui meci dramatic. Jucătoarele lui Tadici n-au, sigur, primele oferite de Gigi Becali, nu se tăvălesc la fiecare fault de joc şi nici nu jignesc ziariştii, aşa cum o fac aşa-zisele vedete din liga păstorită de Mitică. Neaga şi Rădoi, ca să dăm două exemple la întâmplare, fotbaliştii plătiţi cu salarii anuale de peste 200.000 de euro la Steaua, nu ne oferă nici măcar un gram din sacrificiul fetelor de la handbal. Aşteaptă să plece în trombă de la stadion, imediat după slăbuţele partide din Liga 1, la bordul maşinilor "de fiţe", pentru a se arunca apoi în vreunul dintre cluburile în vogă ale Capitalei.


Toată lumea stă cu ochii pe fotbalul intern cu gândul că de aici vin spectacolul şi performanţa. Iată că nu este chiar aşa. Recenta performanţă a handbalistelor ne arată că valoarea vine şi din altă parte. Într-o singură privinţă s-a asemănat fotbalul din România cu handbalul de înalt nivel: arbitrajul. Am văzut doi arbitri lituanieni care ne-au amintit de câţiva centrali români din fotbal, mai vechi sau mai noi, unii dintre ei ajunşi azi mari conducători la Steaua şi la Rapid, care ne dau lecţii de moralitate oriunde îi întâlnim.


Spre deosebire de fotbal, şefii de la handbal nu apar zilnic la televizor, nu se laudă câţi bani negri au dat arbitrilor sau adversarilor, nu intră în cabina de vot după alegători, nu dau din buric la oficială precum Shakira şi nici nu-şi demit antrenorii în ritmul în care îşi schimbă şosetele. Diferenţele de mentalitate sunt uriaşe, iar rezultatele sunt pe măsură. România are şansa azi, dacă învinge Rusia, să joace ultimul act al Campionatului Mondial. Adică un fel de Franţa-Italia în sportul-rege. Bravo fetelor, ne aduceţi bucurie şi ne faceţi să uităm de fotbalul autohton inundat de mizerii, dar mai ales de mediocritate!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite