Campania, prelungită pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Demite-l.ro“ este cea mai populară pagină de Facebook  din campania pentru referendum
„Demite-l.ro“ este cea mai populară pagină de Facebook din campania pentru referendum

Dacă, oficial, campania pentru referendum a luat sfârşit sâmbătă dimineaţă, bătălia pentru voturi a continuat pe reţelele sociale până la închiderea urnelor.

Potrivit legii, campania pentru referendum s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7.00. Legea nu se aplică, însă, în cazul reţelelor sociale. Astfel, echipele care administrează conturile de Facebook şi de Twitter ale participanţilor la campanie şi-au văzut de treabă, iar politicienii au îndemnat oamenii să iasă la vot, sau, după caz, să stea acasă. Astfel, pagina de Facebook „DA! Votez" era plină ieri de ştiri despre prezenţa la vot şi de îndemnuri pentru demiterea lui Traian Băsescu, unele mai serioase, altele cu imagini amuzante sau fotografii cu cărţi de identitate pe care se vedea confirmarea votului. „Singurii absenţi motivaţi sunt eroii revoluţiei din 1989. Votez la referendum pentru SACRIFICIUL LOR", este unul dintre mesajele postate împotriva lui Băsescu.

Mai mult, administratorii paginii „Demite-l.ro" au găsit o metodă specifică social media ca să cheme oamenii la vot: „Vrei să plece Băsescu? Scoate-ţi acum prietenii la vot! Urmează paşii: 1. Faci o poză care arată că ai votat. 2. Uploadezi poza pe wallul tău cu textul: «Am votat DA! Hai şi tu!» 3. Îţi tăguieşti prietenii pe care vrei să-i trimiţi la vot", era strategia pusă la punct de echipa USL.

Şi pagina premierului Victor Ponta era plină de îndemnuri care să scoată românii la vot şi de atacuri la adresa lui Băsescu. „Preşedintele Băsescu simte că pierde. Asta îl va face să dezinformeze în continuare, inclusiv presa internaţională. El continuă să alimenteze o temă falsă - cea a fraudării", scria Ponta pe Facebook. Nici Crin Antonescu, preşedintele interimar al României, nu s-a lăsat mai prejos. „Sufletul nostru bate socoteala lor!", scria interimarul ieri după prânz.

Băsescu, tăcut în ziua referendumului

De cealaltă parte, pe paginile de campanie ale lui Traian Băsescu era linişte. Lipsa postărilor ar putea face parte din strategia de campanie a lui Băsescu, ce îndeamnă populaţia să stea acasă şi să nu meargă la referendum. Ultimul mesaj pe pagina de Facebook „Flacăra Democraţiei" fusese pus vineri, iar ultimul răspuns de pe pagina „Eşti supărat pe Băsescu. De ce?" a fost pus marţi. Până şi pagina de gherilă „Legea Junglei" a tăcut.

Forţat de împrejurări, preşedintele suspendat a avut ieri la prânz o intervenţie pe Facebook: „USL dă SMS-uri în numele meu prin care cheamă românii la vot. Îndemnul meu pentru români este să nu iasă la vot, să nu legitimeze lovitura de stat". Acelaşi mesaj apărea şi pe contul de Twitter al lui Băsescu, fiind completat, după doar 10 minute, de „Ponta, Antonescu, vă e ruşine să daţi acel SMS în numele vostru şi din laşitate îl daţi în numele meu".

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite