"Camorra" Deputaţilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Camorra" Deputaţilor?
"Camorra" Deputaţilor?

Deputaţii sunt datori să transmită opiniei publice mesajul că politicienii nu sunt deasupra legii. Nimeni nu poate afirma că Adrian Năstase este corupt până când o instanţă

Deputaţii sunt datori să transmită opiniei publice mesajul că politicienii nu sunt deasupra legii.

Nimeni nu poate afirma că Adrian Năstase este corupt până când o instanţă judecătorească nu se va pronunţa în acest sens, pe bază de dovezi şi cu respectarea tuturor procedurilor. Altceva este sigur: că scutirea lui Năstase de instrucţia judecătorească, prin votul Camerei Deputaţilor, va reprezenta lovitura de graţie dată credibilităţii instituţiilor democratice.

Procedural vorbind, lucrurile sunt în regulă. Curtea Constituţională a decis că asupra fostului premier se poate declanşa urmărirea penală doar cu avizul camerei parlamentare din care acesta face parte. Atenţie, însă! Deputaţii trebuie să se pronunţe în calitatea lor de oameni politici. Nu, nu de avocaţi, nu de înlocuitori ai procurorilor sau judecătorilor.

Se prea poate ca fiecare deputat să aibă un punct de vedere asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Adrian Năstase. Dar părerile lor personale n-au mai multă greutate decât o simplă discuţie pe această temă, purtată de nişte particulari, la o halbă de bere.

Deputaţii sunt datori să transmită alt mesaj: acela că oamenii politici nu se află deasupra legii, că adunările legislative sunt forumuri de dezbatere, nu găşti care-şi scutesc membrii de răspunderea juridică. Parlamentul şi-a asigurat deja un prestigiu vecin cu ruşinea - prin chiul sau prin absenţa dezbaterilor pe marile teme care frământă societatea, de pildă.

Asta mai lipseşte: protejarea unui membru aflat în vizorul justiţiei. Deputaţii nu trebuie să-şi facă iluzii. Oricâte tumbe juridice vor face distinşii parlamentari-avocaţi, un vot pro-Năstase va face ca, în ochii opiniei publice, Camera Deputaţilor să fie egală cu Camorra Deputaţilor. Merită?

În definitiv, ce argument se poate invoca pentru protejarea lui Adrian Năstase? Că nu există probe ale vinovăţiei? Asta o va stabili instanţa. Iar de va fi aşa, vor exista toate premisele unei dezbateri parlamentare serioase asupra caracterului politic al unor dosare penale.

Sau poate deputaţii se tem că Adrian Năstase nu va avea parte de un proces corect? Dacă-i aşa, e grav de tot! Înseamnă că ei, cei desemnaţi să ne apere şi să ne garanteze drepturile cetăţeneşti, ar trebui să meargă să se împuşte. Iar noi, ceilalţi, să ne căutăm o altă ţară.

Oare chiar asta vor să ne transmită deputaţii prin votul lor asupra dosarului Năstase?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite