Călin Popescu Tăriceanu propune anticipate în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii readuc în discuţie posibilitatea organizării alegerilor parlamentare în acelaşi timp cu cele locale, în vara anului viitor, în baza votului uninominal. Premierul Călin Popescu

Liberalii readuc în discuţie posibilitatea organizării alegerilor parlamentare în acelaşi timp cu cele locale, în vara anului viitor, în baza votului uninominal.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, după şedinţa conducerii PNL, că ambele scrutine ar putea fi programate concomitent în luna iunie 2008, precizând însă că nu s-a luat deocamdată o decizie în acest sens. Subiectul nu a fost discutat la întrunirea de ieri a Biroului Politic Central, însă acesta s-a aflat în dezbaterea liberalilor de mai multă vreme.

Liderii partidului sunt de părere că măsura comasării parlamentarelor cu localele ar fi avantajoasă pentru PNL întrucât implicarea masivă a primarilor, parlamentarilor şi guvernului în campanie ar genera un scor electoral mai mare. Tăriceanu s-a referit şi la blocarea proiectului votului uninominal, afirmând că este posibil ca Executivul să-şi asume răspunderea în parlament pentru acest act normativ.

Ideea a fost primită în mod diferit de partide. Conservatorii consideră că măsura ar fi benefică întrucât ar diminua costurile legate de organizarea scrutinelor, PRM nu agreează această variantă, iar PLD susţine că anunţul este doar o viclenie a premierului, care vrea să amăgească PSD. Preşedintele PD, Emil Boc, "s-ar bucura" dacă anunţul făcut ieri de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu în sprijinul organizării alegerilor locale şi parlamentare în acelaşi interval de timp ar fi real.

"M-aş bucura ca premierului Tăriceanu să-i fi venit mintea de pe urmă, dar nu prea cred să vorbească de anticipate, pentru că asta înseamnă anticipate", a declarat Boc. Liderul democrat a declarat ieri, după şedinţa conducerii PD, că, de fapt, aceasta a fost teza partidului său.

Preşedintele PD, Emil Boc, părea ieri neîncrezător în această variantă venită de la un premier, "dl Răzgândeanu", cum l-a numit, care a revenit de mai multe ori asupra propriilor decizii.

Devansarea alegerilor presupune demisia premierului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu va fi nevoit să demisioneze în cazul în care îşi va menţine hotărârea în privinţa organizării, în luna iunie a anului viitor, a alegerilor locale şi a celor parlamentare. Conform procedurilor constituţionale, parlamentul poate fi dizolvat de către preşedintele României doar dacă nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Totuşi, procedura de dizolvare a parlamentului este una complicată, nefiind justificată declanşarea anticipatelor în anul în care sunt fixate alegerile la termen. Se vehiculează însă faptul că anunţul primului-ministru este parte a unei înţelegeri politice cu social-democraţii care, în schimbul votului asupra bugetului de stat pe anul viitor, ar fi primit promisiunea că se vor organiza alegeri anticipate în primăvara lui 2008. (George Rădulescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite