Căldurile bagă în transpiraţii primăriile din România
0Autorităţile s-au pregătit pentru zilele toride de la acest sfârşit de august cu apă plată şi asistenţă medicală. România a intrat într-o nouă probă de foc. Administraţia
Autorităţile s-au pregătit pentru zilele toride de la acest sfârşit de august cu apă plată şi asistenţă medicală.
România a intrat într-o nouă probă de foc. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru perioada 22-24 august, atenţionare cu cod galben pentru 25 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
În Câmpia Română se vor înregistra temperaturi de 37 şi 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Asta înseamnă că, în acest interval, canicula şi disconfortul termic vor afecta populaţia din zonele marcate.
Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB) a dispus intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate în condiţiile reapariţiei fenomenului de caniculă în acestă perioadă.
ASPMB recomandă, în special persoanelor vârstnice, copiilor şi celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii, să respecte sfaturile date, pentru a se reduce semnificativ riscurile medicale provocate de temperaturile extrem de ridicate. ASPMB a dispus suplimentarea materialelor sanitare, precum şi a personalului medical din camerele de gardă pentru a se asigura un act medical optim.
Puncte de prim ajutor în toate cimitirele din Iaşi
Deşi oamenii sunt obişnuiţi cu temperaturile ridicate, Primăria Tulcea s-a pregătit să înfrunte zilele caniculare. Primarul Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a pus la dispoziţia cetăţenilor o linie telefonică pentru cei cu probleme de sănătate sau care au nevoie de aprovizionare cu alimentele de bază. "Am organizat echipe de permanenţă ce răspund la solicitările cetăţenilor şi pe timp de caniculă, şi oricând este nevoie.
De asemenea, farmaciile sprijină acţiunea noastră, punând la dispoziţie oamenilor apă plată, oferindu-le totodată adăpost pentru cei afectaţi de temperaturile ridicate", ne-a declarat primarul Hogea. În oraşul Tulcea au fost instalate două corturi de prim ajutor, unde oamenii pot primi apă plată. "Sperăm să nu avem probleme. Apă este din belşug pentru cetăţeni. Avem asigurată o cantitate de circa 1.000 de litri de apă plată, zilnic", a mai spus primarul.
Şi edilii din judeţul Iaşi sunt pregătiţi să înfrunte zilele toride. La sediul primăriei, în cadrul Biroului de Protecţie Civilă, s-a constituit un comandament permanent unde se preiau solicitările pentru cetăţenii cu probleme de sănătate.
S-au înfiinţat 12 puncte de prim ajutor în supermarketuri, malluri şi în centrele de cartier. Alte cinci puncte de prim ajutor au fost activate în cele cinci cimitire ale oraşului, iar un număr de 20 de astfel de centre funcţionează la capetele de traseu ale transportului în comun.
Trei autoturisme sunt pregătite să distribuie cele cinci tone de apă în aceste puncte, iar Agenţia de Sănătate Publică Iaşi a pus la dispoziţie efectivul de cadre medicale menite să intervină în cazurile de urgenţă.
Bisericile din Timişoara, adăpost anticaniculă
Locuitorii judeţului Mehedinţi au început să primească, începând de ieri, asistenţă medicală în cele 14 puncte de ajutor înfiinţate în şase localităţi urbane şi rurale. Aceste puncte funcţionează zilnic între orele 10.00 şi 17.00, în perioada 22-25 august, cât durează avertizarea Cod galben.
Preventiv, s-au format echipe de cadre medicale şi voluntari ai Crucii Roşii şi s-au asigurat stocuri de medicamente şi apă potabilă. În cele cinci oraşe ale judeţului, în primării s-au organizat echipe permanente care să răspundă solicitărilor persoanelor aflate în dificultate privind aprovizionarea acestora, la domiciliu, cu alimente şi medicamente.
Nici satele judeţului nu au fost uitate. În dispensarele medicale din fiecare sat al judeţului Mehedinţi, pe perioada caniculei, se află un cadru medical care va interveni în cazuri ce necesită prim ajutor. Şi în judeţul Timiş au fost reactivate, de ieri, punctele de prim ajutor împotriva efectelor caniculei, odată cu emiterea atenţionării Cod galben.
Acesta este cel de-al treilea val de caniculă care afectează judeţul Timiş în această vară, în cel anterior înregistrându-se temperaturi de până la 41 de grade Celsius la umbră. De ieri, în Timişoara au fost reactivate şase astfel de centre de prim ajutor: Opera Naţională Română, Gările de Nord şi Est, Pieţele "700", "Badea Cârţan" şi "Iosefin". Dar cetăţenii se pot adăposti de temperaturile ridicate chiar şi în bisericile ortodoxe, care sunt dotate cu aparate de ventilaţie şi cu apă potabilă.
În municipiul Lugoj, punctele de prim ajutor funcţionează la primărie şi în Piaţa centrală.
Ce ne sfătuiesc specialiştii
Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB) recomandă bătrânilor, copiilor şi persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii să evite deplasările în spaţiul liber între orele 9.00 şi 19.00 şi să nu frecventeze locurile aglomerate. În cazul expunerii la soare, se recomandă folosirea
unor mijloace de protecţie precum pălăriile, umbrelele, ochelarii de soare, îmbrăcămintea subţire, preferabil din ţesături naturale şi în culori deschise. Consumul de lichide optim este de 2-4 litri pe zi şi trebuie să se evite alimentaţia bogată în grăsimi, în special grăsimi animale.
De asemenea, se recomandă reducerea consumului de cafea şi evitarea băuturilor alcoolice.