Căldura din podea costă mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă preţul de instalare este mai ridicat, facturile la energie se reduc cu 20%. Investiţia se amortizează în doi-trei ani Încălzirea prin pardoseală îi cucereşte tot mai mult

Chiar dacă preţul de instalare este mai ridicat, facturile la energie se reduc cu 20%. Investiţia se amortizează în doi-trei ani

Încălzirea prin pardoseală îi cucereşte tot mai mult pe români. În ultimul an, vânzările pentru instalaţiile de acest gen au crescut vertiginos.

Considerată ecologică şi eficientă, încălzirea prin pardoseală îmbunătăţeşte confortul termic al unei locuinţe, deoarece se reduc curenţii de aer din camere. În plus, aspectul estetic general al camerei este schimbat. Specialiştii susţin că, în comparaţie cu încălzirea cu radiatoare, transferul de căldură prin pardoseală necesită mai puţină energie, fapt ce permite economii de până la 20% la facturile de energie. În funcţie de model, instalaţia de încălzire prin pardoseală costă între 30 şi 45 euro/mp.

Termostat pentru temperatură

"Căldura este repartizată uniform în încăpere şi poate fi menţinută la un nivel constant, deoarece aceste sisteme sunt dotate cu un termostat pentru temperatură", arată Bogdan Precup, directorul firmei Suwi. Acesta mai spune că sistemul de încălzire al pardoselii poate fi instalat în aproape orice tip de podea şi dă confort atât caselor particulare, cât şi birourilor.

Forţa electrică, slabă

Specialiştii în instalaţii susţin că încălzirea prin pardoseală se poate face electric, dar şi cu apă caldă. Însă ce se ştie mai puţin este că poate fi utilizată nu numai pentru clădiri noi, dar şi pentru cele deja construite.
Sistemul de încălzire prin pardoseală poate fi montat chiar peste vechea podea. "Din păcate, problema cea mai mare este că nu avem forţă electrică suficientă în apartamente şi din cauza asta multe dintre cereri nu le putem onora", spune Sabin Cernea, directorul companiei Nexans.

Condensul dispare

Încălzirea prin pardoseală poate fi folosită inclusiv în balcoane, terase acoperite sau holuri. Avantajul echipării acestor zone cu sistemul de încălzire prin cabluri va reduce şi chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie şi mucegai. În camerele unde se creează mai multă umiditate precum bucătăria sau baia, pereţii şi pardoseala se încălzesc şi se usucă mult mai uşor şi mai rapid.

"La proiectarea unui sistem de încălzire prin pardoseală trebuie luată în calcul posibilitatea realizării unei bune izolaţii termice între şapă şi pereţii adiacenţi", spune Gabriel Sofronie, directorul firmei Margas Construct. El adaugă că de multe ori oamenii optează pentru încălzirea prin pardoseală din cauza agentului termic furnizat centralizat. Potrivit instalatorilor, principiul de funcţionare al unui astfel de sistem este simplu: aerul cald urcă. Pardoseala încălzită în întregime devine un uriaş radiator, care îşi menţine constantă temperatura, radiind treptat căldura către restul camerei.

În felul acesta, temperatura la nivelul solului este constantă, iar frigul nu mai vine de la picioare. Potrivit măsurătorilor, prin sistemul de încălzire prin pardoseală se obţin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului şi 20 grade la nivelul tavanului.

Romanii, primii utilizatori

Ideea folosirii pardoselii ca terminal de încălzire nu este deloc nouă. Acest fel de sisteme, dar într-o variantă primitivă, existau încă din antichitate.

Romanii au fost primii care au folosit încălzirea prin podea. Apoi, ideea s-a răspândit până în China. Atunci, gazele calde produse într-un cuptor erau trecute prin canale special construite sub pardoseala încăperii.

Iniţial, sistemul era folosit numai de către oamenii bogaţi, dar apoi s-a extins şi în locurile publice, mai ales în zonele reci ale Imperiului Roman.

Prin pardoseală, căldura este repartizată uniform în încăpere şi poate fi menţinută
la un nivel constant printr-un termostat
Bogdan Precup,
director firmă

Avantajele încălzirii prin pardoseală

Căldura este răspândită uniform;

Nu produce mişcări de aer şi nu ridică praf;

Nu ocupă spaţiu, nu este la vedere;

Fiecare încăpere poate fi încălzită independent;

Se pot alimenta la un singur capăt;

Temperatura se poate monitoriza şi modifica;

Durata de viaţă este egală cu cea a clădirii;

Creşte valoarea proprietăţii;

35 euro

Atât costă un metru pătrat de pardoseală încălzită pe dedesubt

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite