Calciul - "dirijorul" proceselor din organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de mulţi ani, femeilor li s-a spus să ia calciu pentru a preveni osteoporoza. Calităţile calciului nu se rezumă doar la atât: recent, s-a dovedit că este benefic şi în prevenirea

Timp de mulţi ani, femeilor li s-a spus să ia calciu pentru a preveni osteoporoza. Calităţile calciului nu se rezumă doar la atât: recent, s-a dovedit că este benefic şi în prevenirea excesului ponderal.

Pentru a studia modalităţile prin care poate fi prevenită "invazia" kilogramelor, dr. Robert Heaney, expert la Universitatea Creighton din Omaha, a examinat aproape 600 de femei. "Am analizat greutatea femeilor de vârstă mijlocie şi am descoperit că cele care consumau mult calciu nu luau în greutate, în timp ce acelea care nu luau calciu, sau doar cantităţi mici, aveau probleme cu greutatea", a explicat dr. Heaney.

Un alt studiu, realizat timp de doi ani la Universitatea Purdue, care a implicat 54 de femei între 18 şi 31 de ani, a arătat faptul că femeile care au consumat zilnic 780 de miligrame de calciu nu s-au îngrăşat sau chiar au pierdut în greutate.

Femeile care consumau mai puţin au luat însă în greutate în perioada desfăşurării studiului. Cercetătorii sunt de acord asupra unui lucru: consumul de produse bogate în calciu cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul ajută la scăderea în greutate într-o măsură mult mai mare decât cu ajutorul legumelor sau a suplimentelor.

Este necesar pentru contracţia musculară

După cum se ştie, calciul intră în componenţa ţesutului osos care este un soi de bancă de calciu a organismului. Ţesutul osos este rezerva principală de calciu şi fosfor. Organismul uman conţine circa 1.200 g de calciu, iar 99% din această cantitate se află în sistemul osos. Ionii de calciu menţin funcţionarea normală a membranelor celulare.

Este, de asemenea, necesar pentru normalizarea reacţiilor chimice şi pentru contracţia normală a muşchilor, activează anumite reacţii, enzime şi hormoni, participă la procesul de coagulare a sângelui, are acţiune antiinflamatorie şi desensibilizantă.

Absorbţia calciului din produsele alimentare are loc în intestinul subţire şi se produce în prezenţa vitaminelor D, a proteinelor, a acidului citric şi lactozei. Aminoacizii formează cu ionii de calciu compuşi care se dizolvă uşor şi se asimilează. Absorbţia şi utilizarea calciului sunt îngreunate de acidul fitic, unii fosfaţi, acizi graşi, acidul oxalic.

Aceste substanţe transformă calciul în compuşi indisolubili. Acidul fitic se găseşte în cereale (grâu, ovăz, secară). De asemenea, surplusul de grăsimi din alimentele ingerate dereglează absorbţia calciului, deoarece acizii graşi formează la rândul lor compuşi indisolubili cu calciul, iar acesta se elimină în cantităţi mari prin fecale. Acizii biliari secretaţi odată cu bila în timpul digestiei normalizează absorbţia acizilor graşi şi utilizarea eficientă a calciului de către organism.

Conţinutul de calciu al alimentelor

un pahar de lapte - 300 mg;
200 mg iaurt - 300 mg;
60 grame de sardine - 240 mg;
un pahar lapte de soia - 150 mg;
un bol mediu cu budincă din lapte degresat - 300 mg;
60 grame de brânză elveţiană - 530 mg;
250 grame brânză de casă - 300 mg;
100 grame de migdale - 210 mg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite