Călătorii trebuie să declare şi provenienţa sumelor mai mari de 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice cetăţean care intră sau iese din spaţiul Uniunii Europene este obligat să declare autorităţilor vamale sumele de bani egale sau mai mari de 10.000 de euro. Formularele ce vor fi puse

Orice cetăţean care intră sau iese din spaţiul Uniunii Europene este obligat să declare autorităţilor vamale sumele de bani egale sau mai mari de 10.000 de euro. Formularele ce vor fi puse la dispoziţia persoanelor care intră sau ies din România vor fi în română şi engleză.

În afara datelor personale, respectiv nume, prenume, cetăţenie, ocupaţie şi adresă, persoanele aflate în această situaţie trebuie să mai declare totodată şi de unde au sau cui urmează să dea banii respectivi.

Astfel, în partea a treia a formularului, al cărui model a fost stabilit de Autoritatea Naţională a Vămilor (vezi foto), persoana trebuie să dea informaţii referitoare la provenienţa numerarului/cecurilor, respectiv moştenire, economii, vânzări, cont bancar etc, să furnizeze datele de contact (n.r. - nume şi adresa) ale destinatarului preconizat (n.r. - în cazul în care este o altă persoană decât declarantul) şi să precizeze la ce va utiliza suma respectivă (proprietate, investiţie etc).

"Noile reguli vor face mai dificile pentru terorişti intrarea sau părăsirea teritoriului Comunităţii, având asupra lor sume de bani necesare să finanţeze acţiunile lor ilegale, în acelaşi timp nu va presupune formalităţi administrative excesive pentru majoritatea călătorilor şi comercianţilor având în vedere că suma de 10.000 euro este destul de mare", spunea, în momentul adoptării la nivel european a acestei hotărâri, Laszlo Kovacs, comisarul de taxe şi vamă.

Persoanele care nu vor completa acest formular vor fi amendate cu sume cuprinse între 3.000 şi 8.000 lei, iar banii nedeclaraţi vor fi confiscaţi, potrivit unei hotărâri aprobată, miercuri, de guvern. Potrivit notelor explicative tipărire pe formularul respectiv, vor fi totodată sancţionate şi acele persoane care furnizează informaţii false, inexacte sau incomplete.

"Ca urmare a acestor noi reguli, autorităţile vamale sunt împuternicite să reţină sumele nedeclarate descoperite în urma controalelor asupra călătorilor şi a bagajelor acestora", precizează ANV.

Potrivit instituţiei, atunci când există dovada că monetarul depus este pentru spălare de bani şi finanţare teroristă, Statele Membre trebuie să facă schimb de informaţii în legatură cu aceasta.

În România, acest tip de control nu este o noutate, obligativitatea declarării sumelor în valută de peste 10.000 euro sau echivalentul în altă valută fiind reglementată de mai mulţi ani de către normele Băncii Naţionale a României. Prin apariţia hotărârii de guvern, reglementarea amintită a fost introdusă în Codul Vamal al României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite