Seceta a făcut ravagii în judeţul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a făcut ravagii în judeţul Călăraşi
Seceta a făcut ravagii în judeţul Călăraşi

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Călăraşi a înaintat Prefecturii o adresă prin care cere Guvernului să declare judeţul zonă calamitată, deoarece peste 150.000 de hectare de grâu, dintr-un total de 160.000, au fost grav afectate de secetă.

Din cele 160.000 de hectare cultivate cu grâu în judeţul Călăraşi, 76.000 de hectare sunt calamitate în proporţie de peste 50%, iar 74.000 de hectare sunt afectate între 10% şi 50%. Doar 10.000 ha nu sunt afectate, a declarat directorul DADR Călăraşi, citat de NewsIn.

Potrivit procedurii, DADR Călăraşi a transmis o adresă către Prefectură, prin care cere ca judeţul să fie declarat zonă calamitată, şi care urmează să fie înaintată Guvernului în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern. Declararea ca zonă calamitată a judeţului Călăraşi presupune ca Guvernul să acorde despăgubiri agricultorilor pentru 120.000 de hectare, acelea care sunt asigurate. Asiguratorul acordă despăgubiri doar pentru foc, grindină şi ploi torenţiale, în vreme ce Guvernul asigură despăgubirea agricultorilor pentru secetă sau îngheţ. 

Ministerul Agriculturii aşteaptă date din teritoriu

Întrebat când va declara zonele calamitate de secetă, ministrul Agriculturii Ilie Sârbu a declarat că nu a primit, încă, datele complete de la inspectorii din teritoriu. „Sunt zone distruse în proporţie de mai puţin de 50% de secetă, dar sunt şi judeţe din sudul ţării unde am auzit că recolta este foarte bună, între 4.000 şi 6.000 de kilograme de grâu la hectar“, a declarat, ieri, Sârbu. Acesta a mai adăugat că inundaţiile din ultima vreme nu a va afecta recolta agricolă, având în vedere că acestea au avut loc, în special, în zonele montane.

Sistemul de irigaţii este la pământ


 Dacă la începutul anilor ’90, în România erau irigate 3,3 milioane de hectare de terenuri agricole, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare cultivate cu cereale, în prezent, fermierii se roagă la Dumnezeu să plouă ca să aibă ce treiera la toamnă. De la începutul anului, în România au fost pregătite pentru irigaţii 560.000 de hectare de terenuri agricole, dintre care s-au udat 393.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite