Câinii maidanezi, din nou la mâna Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a respins, ieri, legea care permitea eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege se va întoarce în Parlament după ce a fost contestat pe motive de procedură.

Curtea Constituţională a decis, ieri, că articolele din legea maidanezilor care permit eutanasierea patrupedelor sunt neconstituţionale. Decizia Curţii nu salvează definitiv câinii maidanezi de la eutanasiere.  Proiectul de lege se va întoarce în Parlament care trebuie să înlocuiască prevederile declarate neconstituţionale, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale. În caz contrar, aceste prevederi se vor considera anulate.

Conform procedurii, argumentele privind motivarea deciziei vor fi făcute publice de Curtea Constituţională în următoarea perioadă. În funcţie de motivarea Curţii, Parlamentul poate decide să înlocuiască articolele declarate neconstituţionale sau să le elimine. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind legea referitoare la câinii comunitari, menţionând că nu înţelege motivul pentru care aceasta a fost declarată neconstituţională.

„Aştept motivarea deciziei. Nu ştiu de ce e neconstituţională, înţeleg că s-a referit la prevederea din lege privind posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân. Normele care sunt găsite neconstituţionale de Curtea Constituţională nu mai operează", a precizat Sever Voinescu. Potrivit sesizării, prevederile legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Ce conţine sesizarea USL

Întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, reiese că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

Dacă articolele privind eutanasierea vor fi eliminate, vor rămâne variantele de strângere a patrupedelor de pe străzi şi ţinerea lor în adăposturi sau lăsarea lor prin oraş.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite