Câinii şi copiii, o relaţie specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile în care copiii se joacă cu animalele este poate cea mai consacrată, nu de puţine ori aceste imagini făcând subiectul celor mai reuşite clipuri publicitare. Relaţia dintre

Imaginile în care copiii se joacă cu animalele este poate cea mai consacrată, nu de puţine ori aceste imagini făcând subiectul celor mai reuşite clipuri publicitare.

Relaţia dintre câini şi copii este una specială, fiind caracterizată de o comunicare complexă, care pe noi, adulţii, ne depăşeşte de multe ori!

Câinii percep chiar şi gesturile de agresivitate din partea copiilor ca pe o joacă, asta în condiţiile în care nu de puţine ori am văzut copii comunicând cu câini consideraţi periculoşi, băgându-le mâna în gură, trăgându-i de urechi, de coadă sau chiar călărindu-i. Aceste gesturi, chiar dacă, statistic, nu reprezintă foarte mult, prezintă un anumit grad de risc, câinii reacţionând agresiv doar în momentul în care sunt marcaţi de frică. Acesta este motivul pentru care câinii tineri reacţionează mai frecvent imprevizibil, pe când cei maturi suportă cu stoicism "drăgălăşeniile" din partea copiilor.

Pentru a evita fobiile faţă de câini, copiii trebuie încurajaţi de mici să comunice cu animalele, să se joace cu ele printr-o abordare clasică - oferirea recompensei, care poate fi un anumit tip de hrană, o jucărie sau un accesoriu produs special pentru apropierea faţă de câini.

Cele câteva jucării şi accesorii specifice sunt reprezentate în general de mingi, figurine din latex sau pluş, discuri speciale (frisbee), oase din piele sau jucării impregnate cu gusturi şi mirosuri specifice, iar tipurile de hrană folosită ca recompensă sunt comercializate sub diferite forme şi gusturi.

Un copil aflat în drum spre şcoală este pus de multe ori în situaţia de a intra în contact cu câini fără stăpân sau chiar cu stăpân, dar lăsaţi liberi.

Contactul direct la apropierea câinelui nu trebuie să fie unul marcat de frică sau agresivitate, ci ideal ar fi ca în buzunar copilul să aibă câteva boabe de hrană uscată pentru câine sau o bucăţică de pâine din sendvişul pentru şcoală pe care să le ofere câinelui, stabilind astfel o relaţie de neagresiune.

Stabilirea relaţiilor de comunicare între copil şi propriul câine sau un câine străin dezvoltă o responsabilitate foarte utilă în educaţia copilului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite