Câini filosofi în luptă cu terorismul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa „Pacea perpetuă” a strâns sute de spectatori la Teatrul Maghiar de Stat. Unul din marii regizori ai Spaniei a transpus pe scenă, la Cluj-Napoca, dilemele morale legate de combaterea terorismului, care macină societatea occidentală.

Spectacolul „Pacea perpetuă”, după Juan Mayorga, al companiei madrilene „La Abadia” a fost montat două seri consecutive, sâmbătă şi duminică, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Spectacolul a fost una dintre reprezentaţiile-eveniment ale Festivalului Uniunii Teatrelor Europene (UTE), cel mai important festival de teatru desfăşurat în România.

Trei câini în luptă pentru o zgardă

Piesa pune în discuţie dilemele etice care marchează lumea după atentatele teroriste de la 11 septembrie. Acţiunea se petrece într-un spaţiu închis, un fel de buncăr, unde are loc faza finală la concursul pentru selecţia unui câine antitero, care va ajuta trupele speciale la depistarea suspecţilor.

Animalele, jucate, evident, de oameni, trebuie să treacă de testele fizice şi psihice extrem de dure, plus un interviu, pentru a obţine K7 - zgarda câştigătoare.

Ţinuţi din scurt cu brăţări metalice şi şocuri electrice, câinii sunt: Odin (Jose Luis Alcobendas), un maidanez versat cu miros fin, John- John (Julio Cortazar), un câine de rasă bine antrenat, dar mai puţin inteligent şi Enmanuel (Israel Elejalde), un filosof moralizator, fără forţă şi miros.

Câinele Enmanuel introduce prin replicile sale mai multe subiecte filosofice, cu trimitere la lucrarea lui Kant, „Pacea perpetuă”, în care s-a lansat ideea unei armonii totale între oameni.

Juriul este constituit dintr-un câine şchiop şi fără un ochi, Casius, posesorul en titre al zgardei mult visate de cei trei candidaţi.

 Candidaţii trebuie să treacă testul final, adevărata dilemă, dacă trebuie să tortureze sau chiar să execute, preventiv, un suspect nedovedit, dar care ar putea declanşa atacuri devastatoare teroriste împotriva civililor.

La ambele reprezentanţii, sala de circa 1.000 de locuri a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a fost aproape plină.

Fascinat de teatrul psihologic

Teatrul „La Abadia” din Spania nu este la prima vizită în România. A mai montat anul trecut atât la Cluj cât şi la Bucureşti. Înfiinţată în urmă cu 13 ani, în clădirea unei abaţii din Madrid, compania este condusă de regizorul Jose Luiz Gomez, licenţiat în actorie şi pantomimă încă din 1964.

A montat numeroase texte clasice şi moderne în Germania şi Franţa, inclusiv ale unor autori precum Kafka sau Eugen Ionescu. Înainte de a-şi înfiinţa propria companie, Gomez a condus succesiv Teatrul Naţional Spaniol şi Teatrul Spaniol din Madrid.

Compania „La Abadia” funcţionează ca un atelier de creaţie şi de cercetare în stilul teatrelor de artă europene.

Spectacol premiat

lUnul din cei mai bine cotaţi dramaturgi spanioli, la vârsta de numai 33 de ani, Juan Mayorga a mai venit în România, de câteva luni, la premiera piesei sale „Hamelin legea tăcerii”, la Teatrul Mic din Bucureşti. Pentru piesa „Pacea perpetuă” a primit în Spania premiul naţional de teatru anul trecut.

Axa Cluj-Bucureşti

Festivalul UTE este considerat cel mai important festival de teatru care s-a desfăşurat în România până acum. Acesta are loc la Teatrul Bulandra din Bucureşti şi la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite