Caii sălbatici de la Letea se întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar jumătate dintre cei 41 de cai sălbatici salvaţi în luna mai de asociaţiile de protecţie a animalelor, în timp ce erau transportaţi din Pădurea Letea spre abatorul Ucea, din judeţul Braşov, s-au întors ieri în Deltă.

Ei vor sta în ţarcuri trei luni şi vor fi monitorizaţi aşa cum prevăd normele sanitar-veterinare, deoarece au avut anemie infecţioasă. Din mai şi până acum ei au fost îngrijiţi la ferma Urleasca, judeţul Brăila, de medici veterinari voluntari. Ultimele analize au ieşit negative, aşa încât Direcţia Sanitară-Veterinară (DSV) Brăila a fost de acord cu readucerea lor în Deltă. După cele trei luni de supraveghere medicală, ei vor fi lăsaţi în libertate în Pădurea Letea.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi conducerea Administraţiei Deltei Dunării au fost convinşi de organizaţia nonguvernamentală Vier Pfoten că aceste animale ar putea reprezenta o atracţie turistică în Deltă, aşa încât ei au aprobat lăsarea lor în libertate.

Pentru ceilalţi 19 cai, documentele nu erau în ordine, motiv pentru care DSV nu a aprobat transportul lor. Îngrijirea şi transportul cabalinelor au costat aproximativ 20.000 de euro, dintre care 13.000 de euro provin din donaţii, iar restul sunt fonduri ale organizaţiei Vier Pfoten.

Cazul cailor de la Letea reprezintă un succes al societăţii civile care, prin mobilizarea de pe reţelele de socializare, a reuşit să determine autorităţile să renunţe la planul de a-i sacrifica. Numai în primele patru zile de la începerea scandalului din luna mai, pe canalele social-media se solidarizaseră cu asociaţiile care s-au implicat în salvarea cailor 35.000 de persoane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite