Caii au nevoie de paşaport pentru a ieşi din curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de cabaline ar fi trebuit dotate cu microcipuri până în 2007 Identificarea cailor cu microcipuri trebuia încheiată până la 31 decembrie 2006, potrivit cerinţelor Uniunii

Sute de mii de cabaline ar fi trebuit dotate cu microcipuri până în 2007

Identificarea cailor cu microcipuri trebuia încheiată până la 31 decembrie 2006, potrivit cerinţelor Uniunii Europene, însă din diverse motive acest proces întârzie şi acum. Legislaţia prevede că, până nu primeşte paşaportul pentru cal, proprietarul nu are voie să-şi scoată animalul din curte.

Cerinţele Uniunii Europene sunt stricte în ceea ce priveşte identificarea animalelor (şi, implicit, a cailor), deoarece astfel pot fi monitorizate bolile animalelor. La nivelul fiecărui stat membru, proprietarul nu poate să primească nicio formă de sprijin financiar dacă animalul nu este identificat. Însă în România, de aproape un an, autorităţile de resort nu au reuşit să mai identifice niciun cal, fie din lipsă de cipuri, fie din motive financiare.

Interesant este că, chiar dacă proprietarul nu e responsabil de această situaţie, el riscă să nu primească nicio formă de sprijin financiar şi nici despăgubiri în cazul sacrificării cailor pentru eradicarea unor boli majore. Mai mult, până când primeşte paşaportul pentru cal, proprietarul nu are voie să-şi scoată animalul din curte, potrivit legii.

Paşapoartele se obţin de la autorităţile judeţene

După aproape şase luni de la expirarea termenului pentru identificarea cailor, în România sunt doar 350.000 de cai identificaţi, acest număr rămânând neschimbat din august 2006. La momentul respectiv existau 870.000 de cai, numărul acestora ajungând la aproape un milion în prezent.

Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) este instituţia care coordonează tehnic şi metodologic activitatea a 41 de Unităţi pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (UARZ), având în subordine 168 de centre teritoriale. "Proprietarii cailor trebuie să se adreseze unităţii teritoriale pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea. Acolo vor găsi paşapoartele pentru animalele înregistrate", ne-a declarat, ieri, directorul general al ANARZ, Gheorghe Neaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite