Căderea economiei se vede şi în topuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căderea economiei se vede şi în topuri
Căderea economiei se vede şi în topuri

Rata profitabilităţii celor mai performante firme a scăzut la jumătate, iar numărul companiilor rentabile s-a redus la 1.000. Principalele clasamente naţionale, reprezentând topurile firmelor din România, arată că performanţele acestora sunt tot mai slabe, iar capitalul străin devine predominant.

Mai citeşte şi:


La finele săptămânii trecute au fost anunţate rezultatele Topului Naţional al Firmelor Private - clasament realizat de Consiliul Naţional al IMM - şi „România Top 100 Companii“ - studiu realizat de FinMedia şi Centrul Român de Modelare Economică (CERME).

Dacă ediţiile din anii anteriori ale acestor clasamente consemnau creşteri ale performanţelor pe toată linia, în 2009 – pe baza datelor din anul fiscal 2008 – se văd din ce în ce mai clar semnele decăderii. „Criza a redus la 1.000 numărul firmelor înscrise în ediţia din acest an a Topului firmelor private“, a remarcat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului IMM, observând rezultatele din 2009 ale ierarhiei anuale.

De cealaltă parte, realizatorii „Top 100 Companii“ observă că „numărul companiilor profitabile din România a scăzut, în 2008, cu 10,8% (de la 83 la 72 din 100 analizate) faţă de anul anterior.

Media randamentelor, sub 5%

Specialiştii CERME, iniţiatorii ierarhiei „România Top 100 Companii“, prezentată joi seara la Bucureşti, arată că, deşi cifra de afaceri a tuturor companiilor prezente în top a crescut, în 2008, cu 9,5%, la 58,05 miliarde de euro, faţă de 2007, în privinţa ratei profitabilităţii generale se vorbeşte despre o scădere la 4,51% comparativ cu 7,95 procente în anul precedent.

„Topul pe 2008 are performanţe net inferioare faţă de 2007. Agricultura este singurul sector care are acelaşi număr de companii profitabile“, a afirmat Cezar Mereuţă, vicepreşedintele CERME.

Comerţul ia locul industriei

Potrivit ierarhiei, din totalul companiilor prezente în top, 39 sunt din comerţ, cu o pondere a cifrei de afaceri de 35,6%. Urmează industria prelucrătoare, cu 22 de companii şi o pondere a cifrei de afaceri de 25% din total.

Per ansamblu, potrivit CERME, 19.040 de companii (3,75% din totalul companiilor active) acoperă 80% din cifra de afaceri a sistemului, în timp ce 376.053 de companii, reprezentând 74,16% din cele existente în România, acoperă 3,86 procente din cifra de afaceri a sistemului. Acestea din urmă au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 euro/an.

Stresul mediului de afaceri vine de la stat

Prezent la Gala de lansare a studiului „România Top 100“, Cristian Ionescu, directorul companiei de evaluare financiară Coface România, a arătat că aceste scăderi ale performanţelor firmelor „vine pe fondul unui stres indus de autorităţile statului în mediul de afaceri“. în 2009, „am avut o lipsă totală a ajutorului din partea guvernamentală, care pune în pericol şi ceea ce încă mai menţine sectorul privat“. Cristian Ionescu crede că şi în anul 2010 „creditarea se va menţine la nivel de insuficienţă“.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite