Căderea BVB nu a speriat noile fonduri de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt fonduri deschise au fost lansate pe piaţa românească de la începutul acestui an Deşi BVB traversează o perioadă dificilă, managerii fondurilor lansate în primul semestru spun că

Opt fonduri deschise au fost lansate pe piaţa românească de la începutul acestui an

Deşi BVB traversează o perioadă dificilă, managerii fondurilor lansate în primul semestru spun că minimele atinse reprezintă o oportuni-tate investiţională.

Prudenţa rămâne cuvântul de ordine pentru administratorii care au ales să-şi facă intrarea în piaţă sau să-şi consolideze poziţia pe piaţa românească de la începutul acestui an.

"Ţinând cont că am intrat târziu în piaţă, am fost mai protejaţi de corecţiile bursiere. Încercăm să supravieţuim şi, în primul rând, să protejăm plasamentele investitorilor", subliniază Septimiu Cosma, director adjunct SAI Zepter Asset Management.

Acţiunile lichide, prioritare

Societatea a lansat, în luna aprilie, trei fonduri deschise de investiţii. "Din activul efectiv al fondurilor lansate, investitorii străini deţin o pondere de aproximativ 80%." Referindu-se la fondul de acţiuni, reprezentantul SAI Zepter spune că majoritatea investiţiilor au fost orientate către acţiunile lichide de la BVB, în timp ce numai 12% din plasamente au fost făcute pe fosta piaţă electronică Rasdaq. "Deocamdată, activăm numai pe piaţa românească, dar vrem să ieşim şi pe bursa din Slovenia", spune Cosma.

În prezent, valoarea totală a capitalului de investiţii se ridică la 5,1 milioane de euro. În ceea ce priveşte randamentele vizate până la sfârşitul anului bursier în curs, reprezentantul Zepter speră la un bilanţ pozitiv pentru fondul de acţiuni şi şi la valori apropiate instrumentelor cu venit fix pentru fondurile mixte şi de obligaţiuni.

Expunere treptată pe piaţa de capital

Fondurile Carpatica Global şi Carpatica Stock administrate de Carpatica Asset Management au intrat de mai puţin de două luni pe piaţă, cu active de 10 milioane de lei. "Este, într-adevăr, un moment dificil, dar şi o oportunitate, ţinând cont că minimele au readus preţurile acţiunilor la valorile de acum doi-trei ani.

Fundamental, este o perioadă favorabilă plasamentelor", consideră Florentina Alexandrina Neamţu, directorul general al societăţii de administrare Carpatica Asset Management.

Administratorul nu s-a grăbit să intre pe piaţa de capital în limita maximă permisă. "Deşi fondul Carpatica Stock are o limită de 80% pentru plasamentele în acţiuni, deocamdată am ales o expunere treptată, de numai 25% în titlurile tranzacţionate la Bursă", subliniază Neamţu.

Din luna aprilie, şi-au început activitatea şi trei fonduri administrate de OTP Asset Management. Tot cu prudenţă abordează şi OTP piaţa de capital. "În condiţiile actuale ale pieţei, încercăm să ne menţinem expunerea în acţiuni la nivel minim, urmând ca în momentele de creştere să beneficiem şi noi de creşterea pieţei, iar acest lucru se traduce în flexibilitatea portofoliului fondurilor administrate", spun oficialii OTP Asset Management.

Cine a intrat în piaţă?

Luna aprilie a fost marcată de lansarea a şase fonduri deschise de investiţii. Zepter Asset Management a adus în piaţă Zepter Acţiuni, Zepter Mixt şi Zepter Obligaţiuni, cu un capital iniţial de 5 milioane de euro. Tot în aprilie şi-au început activitatea, cu un capital iniţial de 7 milioane de euro, şi OTP AvantisRO, cu plasamente preponderent în acţiuni, OTP BalansisRO (diversificat) şi OTP ComodisRO (monetar), administrate de OTP Asset Management.

Din luna iunie, au devenit operaţionale fondurile deschise Carpatica Global şi Carpatica Stock, administrate de SAI Carpatica Asset Management. Carpatica Global face plasamente atât pe piaţa monetară, cât şi pe cea de capital, iar Carpatica Stock investeşte preponderent în valorile mobiliare emise pe piaţa reglementată din România.

16 fonduri în ultimul an

În ultimele 12 luni, pe piaţa românească au fost lansate nu mai puţin de 16 fonduri. Astfel, la sfârşitul lunii iunie, activau 49 de fonduri deschise de investiţii, faţă de 33 la finele primului semestru din 2007. Şase noi fonduri au sporit numărul celor diversificate, iar celor 12 fonduri de acţiuni li s-au adăugat încă patru.

La sfârşitul săptămânii trecute, bilanţurile arătau pentru fondurile de acţiuni corecţii şi de peste 50% faţă de finele anului trecut. Fondurile Napoca, Omninvest şi BT Maxim au fost cele mai afectate de scăderile suferite de acţiunile listate la BVB, în timp ce BCR Obligaţiuni, Orizont şi Stabilo conduceau, pe plus, cu aprecieri de peste 5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite