Cade "guvernul" la TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Tudor Giurgiu a demisionat iar parlamentul este aproape de a demite Consiliul de Administraţie Regizorul şi-a motivat gestul prin dispariţia unei motivaţii, imposibilitatea

Preşedintele Tudor Giurgiu a demisionat iar parlamentul este aproape de a demite Consiliul de Administraţie

Regizorul şi-a motivat gestul prin dispariţia unei motivaţii, imposibilitatea garantării independenţei editoriale şi presiunile politice şi mediatice la care a fost supus.

Tudor Giurgiu, preşedintele director general al Televiziunii publice, a demisionat ieri din funcţie, fapt anunţat Consiliului de Administraţie şi comisiilor de specialitate din parlament. El îşi va exercita atribuţiile încă 30 de zile, acesta fiind preavizul conform legii. Giurgiu a transmis o scrisoare deschisă parlamentului şi una colaboratorilor şi jurnaliştilor, subiectele abordate fiind însă aceleaşi.

"Nu mai am motivaţie pentru a continua", spune Giurgiu în scrisoarea deschisă adresată parlamentului. Acesta îşi exprimă speranţa ca, în răstimpul celor 30 de zile de preaviz, Rapoartele de activitate pe 2005 şi 2006 să fie votate, iar în cazul în care vor fi votate negativ, să fie evitat un interimat prelungit. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat însă că este puţin probabil ca raportul să fie adoptat, deci procedura de numire a unui nou consiliu de administraţie va fi demarată destul de curând.

"Politicul vrea să pună mâna pe televiziune"

Referindu-se la independenţa editorială, Giurgiu scrie în textul către colaboratori că, în aceşti doi ani, ştirile nu au mai fost "vizate de "sus", iar invitaţii nu mai sunt nici ei "aprobaţi", se precizează în text. Una dintre motivaţiile exprimate ale demisiei este imposibilitatea garantării în continuare a acestei libertăţi de expresie. "O anume parte a spectrului politic şi-a făcut un scop în sine din a încerca să pună mâna pe televiziunea publică. Nu vreau să mă schimb şi să fac trocuri şi compromisuri", mai scrie Giurgiu.

Cum anunţa în cercurile apropiate încă de acum două săptămâni, unul dintre factorii care au decis plecarea lui Giurgiu a fost naşterea fiului său. "Nu merită să-mi sacrific liniştea familiei pentru un <> care deja nu mai e al meu (…).

Am decis că este timpul să mă întorc la lucrurile care cred că mă reprezintă cu adevărat şi care mi-au împlinit cariera, refuzând să mai continui un mandat care nu cred că mai are şanse să se împlinească potrivit aspiraţiilor iniţiale", scrie Giurgiu spre încheiere.

Parlamentarii se gândesc la demiterea CA al SRTv

Nu numai directorul demisionar al TVR este vinovat de starea în care se află televiziunea publică, ci întreg Consiliul de Administraţie, pe care-l paşte demiterea. Membrii comisiilor parlamentare de resort împart responsabilitatea culpei ambelor tabere. "Răspunderea e solidară, nu e doar a lui Giurgiu. Va trebui numit un nou Consiliu de Administraţie pentru SRTv", a declarat deputatul UDMR Hunor Kelemen. Atât el, cât şi parlamentarul democrat Valentin Iliescu cred că situaţia din SRTv ar justifica respingerea de către parlament a raportului de activitate pe 2006. "Majoritatea colegilor mei vor vota respingerea raportului şi vor propune demiterea Consiliului de Administraţie" , a mai precizat Hunor.

Nu vreau să mă schimb şi să fac trocuri şi compromisuri
Tudor Giurgiu,
preşedintele demisionar al TVR

Punct final într-un şir de scandaluri

Tudor Giurgiu (35 de ani) a fost numit la propunerea PNL în funcţia de preşedinte director-general al SRTv în data de 27 iunie 2005 în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Tudor Giurgiu a fost implicat, în ultimele luni, într-o serie de scandaluri legate de Televiziunea Română. El a anunţat, la începutul lunii februarie, că Telesport a reziliat contractul de difuzare a meciurilor din Liga I, deoarece persoanele responsabile de efectuarea plăţilor din cadrul Direcţiei Economice a SRTv nu au emis ordinele de plată până la termenul prevăzut în contract. Mai târziu, în cadrul unei conferinţe de la începutul lunii martie, Tudor Giurgiu a recunoscut că SRTv se confruntă cu probleme financiare şi a anunţat că societatea de televiziune publică va avea, în 2007, un buget de austeritate. Din raportul de activitate depus luna trecută la parlament reies pierderi de 17 milioane de lei pe anul 2006. Mare parte dintre acestea au fost puse pe seama unor sume prea mari direcţionate către producţii care nu au adus succesul scontat, cum a fost serialul "La urgenţă".

Ce a transmis Giurgiu parlamentului

- Campaniile de presă şi raportul financiar pe 2006 vin ca o minge la fileu pentru Opoziţie care acum pregăteşte "exterminarea" mea; preşedintele Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu, îi scria, în urmă cu puţin timp, domnului Adrian Păunescu, pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR, "să avem în vedere colaborarea cu sindicatele". Nu ştiu despre ce fel de colaborare e vorba, dar nu vreau să mai lucrez într-o instituţie în care sindicatele fac partizanate cu partidele politice împotriva celor pe care parlamentul i-a desemnat prin vot să se ocupe de soarta acelei instituţii.

- La noi, la TVR, pisicile de mare au (încă) "ochi albaştri"

(fragmente din scrisoarea de demisie a preşedintelui TVR)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite