Cadarcă de Miniş, vinul care le face fericite pe femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de viticultori din Ungaria, Serbia şi România vrea să promoveze în Europa Cadarca de Miniş, considerat vinul preferat al Curţii Imperiale Austriece în Evul Mediu. Cadarca,

Un grup de viticultori din Ungaria, Serbia şi România vrea să promoveze în Europa Cadarca de Miniş, considerat vinul preferat al Curţii Imperiale Austriece în Evul Mediu.

Cadarca, brandul euroregiunii

Grupul "Vinului Cadarcă", din care fac parte specialişti din oraşe-podgorii din România, Ungaria şi Serbia, a fost înfiinţat anul trecut în noiembrie la o cramă din localitatea arădeană Miniş. Scopul este de a promova soiul Cadarcă, ca soi tipic pentru acest areal, şi de a-l impune pe piaţa vinului ca brand al euroregiunii.

"Datorităăţii sale în lume, acest vin nu are concurenţă. Împreună cu specialişti din Ungaria şi Serbia am hotărât să-l declarăm vinul Euroregiunii DKMT", a declarat Geza Bala, unul dintre cei mai renumiţi producători de vin din vestul ţării.

El a mai spus că doreşte crearea unui registru al producătorilor şi suprafeţelor cultivate cu soiul Cadarcă şi a unei baze de date care să poată fi prezentată, în anul 2009, când va avea loc Concursul Cadarcă unicit de la Kiskorors-Ungaria.

Vinul de Miniş, prezentat Europei

Specialiştii din Ungaria şi Serbia au mai propus iniţierea de cursuri specializate pentru producătorii de Cadarcă. De asemenea, a mai fost amintit programul manifestărilor unde acest vin să fie prezent, care cuprinde, între altele, organizarea de degustări la Bucureşti, Budapesta, Belgrad, dar şi la Bruxelles..

Vin afrodiziac, premiat de preşedintele Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a ales Cadarca drept vinul anului, cu prilejul Festivalului vinului din 2007. Geza Bala şi-a caracterizat, atunci, vinul producţie proprie ca fiind unul afrodiziac, care le face fericite pe femei, dupăăut de bărbaţi. ce este b

Caracterizare

Cadarca de Miniş este un vin tradiţional românesc originar din podgoriile Miniş-Măderat, unde a fost preparat pentru prima dată în anul 1744. Vinul este produs cu un adaos de boabe stafidite şi are un conţinut de zaharuri între 150 şi 220 g/litru. Dezvoltă un buchet complex după 2-3 ani. Cadarca s-a produs în podgoria Miniş pe vremea Imperiului Austro-Ungar, când era considerat vinul preferat al Curţii Imperiale Austriece.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite