Cactuşii de la Balcic, unici în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cactuşii de la Balcic, unici în Europa
Cactuşii de la Balcic, unici în Europa

Staţiunea bulgărească de la malul Mării Negre este recunoscută îndeosebi pentru castelul său, care a fost reşedinţa de vară a reginei Maria a României, dar şi pentru grădina botanică

Staţiunea bulgărească de la malul Mării Negre este recunoscută îndeosebi pentru castelul său, care a fost reşedinţa de vară a reginei Maria a României, dar şi pentru grădina botanică din spatele edificiului.

Parcul din curtea palatului adună laolaltă peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele foarte rare.

Celebră rămâne însă colecţia de cactuşi plantaţi în aer liber. Unii au fost plantaţi cu 80 de ani în urmă. Palatul şi grădina pot fi vizitate cu 10 leva de persoană (1 leva bulgărească = 1,82 lei româneşti).

Balcicul a devenit, mai ales după intrarea României în UE, una dintre destinaţiile estivale preferate ale multor români.

O noapte la un hotel de patru stele pe malul mării, la Balcic, costă în această perioadă, în jur de 30 de euro. În ceea ce priveşte mâncarea, preţurile variază de la un restaurant la altul, dar nu semnificativ.

O masă pentru două persoane costă în jur de 10 euro. O cafea la o terasă pe malul mării costă 50 eurocenţi, iar o bere, sub un euro.

Separată de Marea Neagră doar printr-o faleză, Grădina Botanică din staţiune adăposteşte cea mai mare colecţie de cactuşi în aer liber din Europa

La Balcic se află Castelul Reginei Maria a României. Grădina palatului a fost transformată în rezervaţie naturală şi beneficiază de protecţie specială.

Tot mai mulţi turişti aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoralul bulgăresc. La numai 60 de kilometri de Vama Veche se află Balcic, oraşul ce a aparţinut cândva României, împreună cu întreg Cadrilaterul. Denumit "perla litoralului bulgăresc", mai ales după intrarea în Uniunea Europeană, românii au început să includă Balcicul printre destinaţiile estivale favorite.

Astfel, pe "Coasta de Argint" a Bulgariei, celebrul Castel, care a fost reşedinţa preferată a Reginei Maria a României, şi grădina lui, devenită azi grădină botanică, constituie un loc renumit în întreaga Europă. Atracţia principală este colecţia impresionantă de cactuşi plantaţi în aer liber pe care o adăposteşte. Întregul complex poartă numele de "Cuibul liniştit".

"Oraş al pietrelor albe"

După cel de-al doilea Război Balcanic, Balcicul a fost câştigat, împreună cu Cadrilaterul, de România. Puţin mai târziu, Regina Maria a descoperit oraşul despre care poetul roman, Ovidiu, spunea "O, oraş al pietrelor albe, îţi venerez frumuseţea".

Regina a cumpărat un întreg domeniu pe care a construit Castelul şi Capela Stella Maris, unde după moartea ei i-a fost depusă inima. De fapt, Balcicul îi datorează mare parte din faima de care acesta se bucură acum.

În acea perioadă, actuala localitate bulgărească era vizitată de renumiţi pictori, printre care Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu sau Camil Ressu, dar şi de alţi reprezentanţi ai intelectualităţii epocii: Nae Ionescu, Cezar Petrescu sau Tudor Vianu.

Azi e vizitat de miile de români care preferă Bulgaria din mai multe motive: preţuri mai mici la cazare, servicii mai bune decât cele practicate de români, plaje mai curate.

Pentru a-i face pe vizitatorii români să se simtă "ca acasă", bulgarii au început să înveţe şi limba noastră. Ba mai mult, pe litoralul bulgăresc, comercianţii acceptă cu uşurinţă să-şi vândă produsele în lei româneşti. În plus, atunci când pe pancartele de acces în staţiunea bulgărească stă scris, în română, "Bine aţi venit!", uiţi că abia ai trecut graniţa.

Turismul, dezvoltat în zonă

În Balcic vin an de an mii de turişti atraşi de locurile unde se îngână muntele cu marea, de plajele curate, de condiţiile şi preţurile scăzute, practicate în zonă.

Balcic este o staţiune estivală renumită, dar şi un oraş plin de istorie. După terminarea Războiului Balcanic din 1913, Balcicul a fost anexat României, pentru a fi redat Bulgariei, în 1940.

Regina Maria a României era apreciată în Balcic. În timpul domniei regelui Ferdinand I, regina s-a implicat activ în viaţa socială a României.

După întronarea fiului său, Carol al II-lea, regina a fost supusă izolării. Atunci, grădina a devenit locul ei de refugiu.

Sub un copac vechi din grădină, Regina Maria se aşeza pe un tron şi privea adesea marea sau admira apusul soarelui.

Bulgarii vând suvenire şi în bani româneşti

Pentru a putea vizita castelul şi grădina, turistul trebuie să cumpere două bilete separate, care costă câte cinci leva fiecare.

Înainte de a intra în grădină, turiştii parcurg o stradă pe care comercianţii de "suvenire" au transformat-o în bazar. Aceştia sunt gata oricând să-şi vândă uleiurile sau dulceaţa de trandafiri bulgăreşti în lei. Au învăţat banii româneşti şi ştiu chiar câteva expresii ale noastre ca "Mulţumesc" sau "Vă mai aşteptăm pe la noi".

"Grădina lui Allah"

Grădina botanică denumită "Grădina lui Allah", care se întinde pe un versant, a fost construită la îndemnul Reginei Maria.

Aceasta găzduieşte circa 3.000 de specii de plante, unele foarte rare. Faimoşi însă rămân cactuşii, unii foarte înalţi, plantaţi cu zeci de ani în urmă, cu care turiştii vor neapărat să se pozeze. Colecţia de cactuşi în aer liber este unică în Europa. Dincolo de grădina de cactuşi se vede marea, iar imaginile sunt de un exotism încântător.

Un plus de culoare şi parfum vine din grădina cu trandafiri bulgăreşti. Răcoare însă este peste tot: sub magnoliile înflorite, pe băncile de piatră, pe podul de peste cascadă.

"Cuibul liniştit"

Construcţia Castelului şi a grădinii aferente de la Balcic a început în anul 1925, la dorinţa Reginei Maria a României. Cumpărase domeniul după ce, la insistenţele pictorului Alexandru Satmari, ea a vizitat oraşul de care s-a îndrăgostit.

Grădina cuprinde o zonă care imită labirintul cretan. Parcul care înconjura Castelul a fost apoi transformat în grădină. Aceasta din urmă a intrat în 1955 sub tutela Universităţii din Sofia, pentru studiul botanicii. Astăzi, grădina se află sub tutela Ministerului bulgar al Culturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite