Cabinetul Obama prinde contur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales se orientează către nume cu greutate din tabăra democrată. Fostul senator democrat Tom Daschle şi guvernatoarea statului Arizona, Janet Napolitano, sunt printre cei care ar putea primi funcţii în Guvern.

Tom Daschle, fost lider al democraţilor din Senat şi un apropiat al lui Obama, a fost ales pentru funcţia de secretar pentru sănătate, potrivit unor surse din tabăra democrată. Un alt membru al cercului de apropiaţi al lui Obama, David Axelrod, a fost numit consilier la Casa Albă, potrivit anunţului făcut de echipa de tranziţie a lui Obama.

În ceea ce priveşte funcţia de secretar pentru securitate internă, alegerea este guvernatoarea democrată a statului Arizona, Janet Napolitano, conform CNN, care citează surse democrate.

CNN a mai anunţat că miliardara din Chicago, Penny Pritzker, este opţiunea lui Obama pentru funcţia de secretar al comerţului. Pritzker, a cărei familie a fondat lanţul de hoteluri Hyatt, a fost şefa finanţelor în echipa de campanie a preşedintelui ales.

Obama va numi pentru prima dată un afro-american în funcţia de ministru al Justiţiei, pe Eric Holder, în vârstă de 57 de ani, un fost membru al Administraţiei Clinton, în timp ce Hillary Clinton este considerată principala candidată la funcţia de secretar de stat.

Tom Daschle a fost senator timp de 20 de ani, până în 2003. El a fost ca un mentor pentru Obama, încurajându-l să candideze pentru Casa Albă, fiindu-i şi consilier în timpul campaniei.

Potenţiale conflicte de interese

Potrivit “New York Times”, alegerea lui naşte întrebarea dacă noua administraţie îşi va respecta promisiunile de a limita potenţialul unor conflicte de interese în rândul membrilor cabinetului.

Daschle este membru în comitetul de conducere al centrului de sănătate Mayo Clinic şi consilier în domeniul sanitar la firma de avocaţi şi lobby Alston&Bird, unde a avut mulţi clienţi din sistemul sanitar.

Între promisiunile de campanie ale lui Obama se numără aceea că niciunul dintre membrii cabinetului nu va lucra, timp de doi ani, la regulamente sau la contracte care îi privesc direct şi substanţial pe foştii angajatori. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite