Cabinetul Nastase s-a incurcat in limbile ceasului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei minute de reculegere ce ar fi trebuit pastrate ieri, la ora 13,00, in memoria romanilor sfartecati de bombe la Madrid n-au reusit sa inghete agitatia cotidiana a Capitalei. De vina a fost si

Cele trei minute de reculegere ce ar fi trebuit pastrate ieri, la ora 13,00, in memoria romanilor sfartecati de bombe la Madrid n-au reusit sa inghete agitatia cotidiana a Capitalei. De vina a fost si confuzia facuta in jurul orei 11 GMT - ora comuna anuntata pentru momente de reculegere in toate statele membre UE - tradusa eronat de Guvern in ora 14,00 a Romaniei. In pietele Bucurestiului nu se aflase insa nimic de vreun moment de reculegere. O florareasa de la Domenii avea o vaga idee: "Ma asteptam sa aud sirene si claxoane sau macar sa se opreasca circulatia. Cand colo, a trecut si ora unu, a trecut si doua si, nimic." Daca strada nu a reactionat in vreun fel, momentul solemn a fost tinut la Cotroceni si la Palatul Victoria. Presedintele Ion Iliescu impreuna cu toti angajatii Administratiei prezidentiale au pastrat trei minute de reculegere in Sala Unirii a Palatului Cotroceni la ora 13,00 (corect) nu 14,00 (gresit) cum anuntase Guvernul in H.G. Alaturi de seful statului roman s-a aflat si premierul Cehiei, Vladimir Spidla, care a avut o intalnire cu presedintele Ion Iliescu. Inainte de pastrarea momentului de reculegere, presedintele Iliescu a condamnat din nou atentatele din Spania, pe care le-a calificat drept "barbare". Ora 13,00 a amutit si Palatul Victoria, unde premierul Adrian Nastase si personalul Guvernului au pastrat cele trei minute de reculegere pentru victimele Romaniei din atentatul de la Madrid.
Senatul s-a recules de doua ori
Senatul a marcat doua momente de reculegere in memoria victimelor "trenurilor mortii" de la Madrid. Mai intai, la ora 13, sincronizandu-se cu restul tarii, presedintele Nicolae Vacaroiu a convocat pe toata lumea in holul mare al cladirii. Intrucat inceputul sedintei plenului era programat la ora 15, la momentul de reculegere, dintre alesi s-au prezentat doar mai-marii Senatului si cativa parlamentari mai constiinciosi, care au venit la lucru mai devreme. Pe de alta parte insa, staff-ul tehnic senatorial si SPP-istii s-au prezentat in corpore la pastrarea celor doua minute de tacere. Ceremonialul s-a repetat in plen, atunci cand vorbaria obisnuita din Sala Omnia a incetat pentru cateva zeci de secunde. Nicolae Vacaroiu a citit, de la tribuna, declaratia Senatului de condamnare a atacurilor teroriste si de comemorare a victimelor: "Omagiul pe care Senatul Romaniei il aduce victimelor acestui masacru este insotit de hotararea noastra de a participa, in continuare, la lupta pe plan international impotriva terorismului, astfel incat crime oribile, precum cele de la Madrid si cele din 11 septembrie 2001, sa nu se mai repete, iar popoarele sa fie ferite de barbaria acestui flagel".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite