Totul despre un CV de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii absolventi de facultate pusi in situatia de a redacta un CV preiau, de regula, "modele". Asa se face ca documentele care-ar trebui sa-i reprezinte si sa-i diferentieze semnificativ in masa

Tinerii absolventi de facultate pusi in situatia de a redacta un CV preiau, de regula, "modele". Asa se face ca documentele care-ar trebui sa-i reprezinte si sa-i diferentieze semnificativ in masa candidatilor la un job ajung sa semene izbitor unele cu altele. Perceput de unii drept lipsit de importanta sau, simplu, drept pierdere de vreme, CV-ul constituie un argument ce poate deschide drumul catre obtinerea unui job bine platit. Consultantii firmei de recrutare Dr.Pendl&Dr.Piswanger ofera sfaturi utile in legatura cu continutul si aspectul CV-ului.

Ce rubrici trebuie sa aiba CV-ul
* Date personale
- aceasta prima rubrica trebuie sa contina neaparat numele si prenumele dumneavoastra, adresa, numarul de telefon (fix si, eventual, mobil), adresa de email, data nasterii (mai degraba decat varsta, caci CV-ul poate ramane mai multa vreme in baza de date a unei firme si precizarea datei permite reactualizarea sa), starea civila (eventual). Nu treceti in CV informatii despre parinti, copii, sot/sotie, greutate, inal-time (decat daca trimiteti CV-ul la o agentie de modelling).
* Educatie
- mentionati aici, in ordine cronologica descrescatoare, scolile absolvite (nume si specializare) si diplomele obtinute. Studentii si tinerii absolventi pot mentiona, in rubrica separata, cursurile absolvite, cu relevanta pentru postul vizat, respectiv anul des-fasurarii. Se pot mentiona, de asemenea, atunci cand situatia o cere, bursele de studiu, premiile si titlurile onorifice.
* Experienta profesionala
- aceasta este rubrica cea mai importanta, din perspectiva unui angajator sau a unui recrutator, cea care ii atrage atentia si il poate determina sa va contacteze pentru a stabili un interviu. Pentru fiecare loc de munca pe care l-ati avut trebuie sa precizati numele intreg al firmei, obiectul sau de activitate (obligatoriu, caci nu toti stiu cu ce anume se ocupa firma X), numele postului pe care l-ati ocupat si, iarasi obligatoriu, principalele responsabilitati (unde transpui pe hartie ce faci, concret, la lucru). Nici realizarile nu trebuie omise ("am colaborat la proiectul...", "am primit un premiu pentru...", "am contribuit la imbunatatirea imaginii firmei prin..."). Nu uitati, joburile cele mai recente se prezinta cel mai detaliat.
* Limbi straine
- precizati aici limbile straine cunoscute, dar, atentie!, apreciati cu obiectivitate nivelul de cunoastere. Nu scrieti ca vorbiti engleza fluent cand, de fapt, aveti cunostinte de nivel mediu. Aici este locul in care puteti mentiona si certificatele/atestatele de limba obtinute pe parcursul timpului (Cambridge, Toefl).
* Cunostinte PC
- rubrica poate fi mai intinsa sau mai putin intinsa, in functie de postul vizat. Caci daca doresti sa ocupi un job in domeniul IT, e lesne de inteles ca informatiile vor fi mai numeroase.
* Altele
- construiti o rubrica speciala pentru alte informatii care pot fi importante, dar care nu pot fi plasate in alte parti (existenta unui permis de conducere, parcurgerea unor stagii de voluntariat, mai ales in cazul celor de-abia iesiti de pe bancile facultatilor, apartenenta la diferite organi-zatii, interese si hobby-uri care va reprezinta). Nu uitati insa ca tot ceea ce treceti in CV-ul dumneavoastra poate face obiectul unor intrebari, in cazul in care sunteti chemati la interviu. Fiti, asadar, obiectivi cat priveste cunostintele si abilitatile dumneavoastra, caci tentativele de frauda pot fi usor depistate de un intervievator abil. Intr-un CV, o rubrica separata de "Referinte" nu este necesara, ele pot fi cerute, eventual, dupa interviu.

CV-ul este o carte de vizita
Inainte de a se apuca de scris, tanarul care-si cauta un loc de munca trebuie sa constientizeze ca CV-ul bine facut reprezinta un atu in favoarea sa, nici pe departe o corvoada. CV-ul este, pana la urma, cartea de vizita a celui care vaneaza un job, un document realizat dupa reguli clare, care trebuie sa contina orice informatie care il poate ajuta "sa se vanda" mai bine si mai avantajos. Datele relevante, care trebuie sa se regaseasca intr-un Curriculum Vitae, vor fi organizate in rubrici clare: date personale, educatie, experienta, cunostinte PC, limbi straine cunoscute, activitate publicistica (atunci cand este cazul). Cat priveste ordinea acestor rubrici, ea este suficient de flexibila astfel incat sa permita respectivului sa atraga atentia asupra lui. Daca e vorba de un proaspat absolvent, el are libertatea sa treaca rubrica "Educatie", inaintea experientei profesionale. Si tot el poate imbogati partea de educatie cu o rubrica suplimentara, reprezentata de cursurile din facultate, relevante pentru postul pentru care aplica. In cazul rubricilor continand activitati care se intind pe perioade mai lungi de timp (educatie, cursuri, experienta), informatiile vor fi trecute in ordine invers cronologica, astfel incat sa iasa in evidenta informatiile cele mai noi. Si, foarte important, un CV nu trebuie sa se intinda pe mai mult de 2-3 pagini.

Ponturi utile pentru redactarea CV-ului
Evitati formularele si formularile tip (nu treceti, deci, aceleasi hobby-uri pe care le-a trecut colegul de camera, doar pentru ca da bine la CV. Va veti trezi poate, pe baza informatiilor din CV, ocupand un job care nu va reprezinta).
Tehnoredactati documentul, perioada scrierii de mana s-a sfarsit.
Inlocuiti titlul Curriculum Vitae cu numele dumneavoastra, pentru ca documentul sa aiba un cat mai mare impact.
Daca trimiteti CV-ul prin posta, hartia trebuie sa fie intotdeauna de culoare alba.
Evitati formularile la persoana a III-a cand va referiti la dumneavoastra;
Evitati stridentele, elementele grafice inutile sau desenele. CV-ul este un document formal, spre deosebire de scrisoarea de intentie. Doar in cazul anumitor domenii si categorii profesionale sunt apreciate CV-urile neconventionale (agentii de publicitate, jurnalism).
Utilizati un font lizibil, caractere de marime 12 si 14 pentru titluri, spatiere - 1.5. Puteti folosi caractere ingrosate pentru elementele-cheie (numele postului, al companiei), fara ca CV-ul sa devina un amalgam de fonturi, culori, caractere.
Asigurati-va ca persoana careia ii trimiteti CV-ul cunoaste limba in care l-ati redactat.
CV-urile cuprind, mai nou, si o fotografie a autorului, plasata undeva, la inceput, in stanga sau dreapta titlului. Desi are drept scop sa personalizeze si mai mult CV-ul, fotografia nu va fi una neconventionala, ci, dimpotriva, una tip-pasaport, in ton cu documentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite