CSM, fentat la avize în peste 100 de acte normative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de legi, ordonanţe de urgenţă, hotărâri de guvern, ordine ale Ministerului Justiţiei, care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti au fost adoptate şi publicate în

Peste 100 de legi, ordonanţe de urgenţă, hotărâri de guvern, ordine ale Ministerului Justiţiei, care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti au fost adoptate şi publicate în Monitorul Oficial fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Consiliului au făcut ieri inventarul tuturor actelor normative, 103 la număr, din anul 2004 până în prezent, care nu au primit avizul instituţiei potrivit Legii 317/2004 de funcţionare a CSM. Plenul a decis ca Departamentul legislativ din cadrul instituţiei să urmărească traseul actelor normative şi să informeze Ministerul Justiţiei, guvernul şi parlamentul pentru ca această situaţie să nu se repete. Mai grav este că CSM nu a fost consultat nici măcar în privinţa unor legi pentru care avizul Consiliului era obligatoriu.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, ne-a declarat că în această situaţie este vorba de "o desconsiderare a puterii judecătoreşti, de către celelalte puteri din stat: legislativă şi executivă". Judecătorul a atras atenţia că sunt unele cazuri în care avizul CSM era unul obligatoriu, şi nu unul consultativ.

"E vorba de Legea privind creşterile salariale ale magistraţilor, spre exemplu", ne-a dat un exemplu preşedintele AMR. În anul 2006 s-au înregistrat cele mai multe "fentări" legislative a CSM, 48 de acte normative: 14 legi, 2 ordonanţe de urgenţă, 11 hotărâri şi 5 ordine date de ministrul justiţiei. Printre acestea se numără şi Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DIICOT şi cea privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, care dădea drepturi sporite procurorilor, de a intercepta convorbiri telefonice, corespondenţe electronice şi elimina confidenţialitatea secretului bancar.

Astfel că băncile sunt practic obligate să transmită anchetatorilor date despre situaţia conturilor unor persoane vizate în dosare penale, chiar dacă nu este vorba despre infracţiuni privind spălarea banilor. Fără avizul CSM au trecut şi modificările la Legea privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică şi modificările aduse Codului de procedură penală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite