CSM vrea asistenţă medicală gratuită pentru familiile magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat cu observaţii proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat cu observaţii proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi Parchetelor.

CSM s-a arătat nemulţumit de faptul că Executivul a propus abrogarea articolului care prevede că judecătorii şi procurorii în activitate sau pensionari, precum şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurări sociale. Specialiştii în drept ai CSM au adus ca argument faptul că sistemul judiciar dispune de o reţea sanitară proprie, inclusiv un spital, şi astfel "este de neconceput ca asistenţa medicală să fie altfel decât gratuită". Alte argumente aduse de CSM: plata contribuţiei la asigurările de sănătate ar acoperi, în mod practic, nu numai nevoile de medicamente ale magistraţilor şi ale celor aflaţi în întreţinerea lor, dar şi de faptul că această abrogare ar fi discriminatorie în raport cu alte categorii de personal din instituţii care au reţea sanitară proprie, cum sunt MApN, Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor, SRI, SIE, SPP, STS, precum şi cu personalul care îşi desfăşoară activitatea în Parlamentul României (senatori, deputaţi, funcţionari publici, parlamentari şi personal contractual). Guvernul a cerut abrogarea articolului, pentru că aceste aspecte urmează să fie clarificate prin OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei.

CSM a amendat şi articolul din ordonanţa care prevede că hotărârile Consiliului privind cariera şi drepturile judecătorilor şi procurorilor sunt suspendate de la executare până la judecarea recursului la Curtea Supremă. În nota de fundamentare a guvernului se arată că, prin textul propus, se are în vedere evitarea situaţiilor în care judecătorii şi procurorii, faţă de care CSM a decis suspendarea din funcţie ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale sau eliberarea din funcţie ca sancţiune disciplinară, îşi continuă activitatea în cazul în care hotărârea plenului este atacată cu recurs. "S-a apreciat că, în considerarea prezumţiei de nevinovăţie, se impune abrogarea acestei dispoziţii legale", se arată într-o notă a Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios din CSM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite