CSM: Ordinul pentru promovarea oamenilor Monicăi Macovei, nelegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a scos în afara legii un ordin emis de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, la final de mandat, care stabilea promovarea personalului de specialitate

Consiliul Superior al Magistraturii a scos în afara legii un ordin emis de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, la final de mandat, care stabilea promovarea personalului de specialitate juridică.

Consiliul a apreciat ieri că organizarea şi desfăşurarea concursului de promovare a personalului de specialitate juridică asimilat magistraţilor se face numai de CSM, indiferent de locul unde acesta este încadrat, în condiţiile stabilite de lege.

"Prin urmare, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, Institutului Naţional de Criminologie şi Institutului Naţional al Magistraturii este supus aceluiaşi regim ca judecătorii şi procurorii, în ceea ce priveşte concursul de promovare", precizează CSM în punctul de vedere cu privire la sesizarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de "Societatea pentru justiţie". Decizia confirmă dezvăluirile făcute de ziarul "Adevărul" în articolul "Şefii din Ministerul Justiţiei, promovaţi în magistratură printr-un examen simulat", apărut în numărul din 25 aprilie 2007.

Concurs la Drept Civil pentru Parchetul General

Cu numai o lună înainte de a părăsi funcţia, Macovei a dat, în mare taină, ordinul nr. 663/C/8 martie 2007, publicat în "Monitorul Oficial" al României nr. 194, care privea promovarea personalului de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei. Ordinul 663 stabileşte modul de organizare a unui examen de promovare pe funcţii în cazul funcţionarilor MJ care au studii de Drept.

Conform Ordinului, probele de la concurs erau la alegere, astfel că Dreptul civil era "la fix" pentru promovarea la Parchetul General. De altfel, concursul trebuia organizat de CSM, for care nici măcar nu a fost informat despre acest lucru. "Ordinele, instrucţiunile şi alte asemenea acte trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza şi în executarea căruia au fost emise şi nu pot conţine soluţii care să contravină prevederilor acestora. "Aşadar, Ministerul Justiţiei nu are nicio abilitare de la lege să emită vreun regulament cu privire la promovarea personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor", mai precizează consiliul în motivarea prin care Ordinul Monicăi Macovei a fost declarat nelegal.

Directori, şefi de servicii, şefi de birouri şi un secretar de stat, în total 40 de funcţionari din Ministerul Justiţiei, se înscriseseră la examenul de promovare într-o funcţie de execuţie, concurs la care nu exista limită de locuri. (L. Năstase/I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite