CSAT acţionează ca un guvern paralel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSAT şi-a depăşit prerogativele acordate prin Constituţie şi s-a călcat pe picioare cu Guvernul României. Un exemplu concret îl reprezintă alineatul 5 al raportului, unde se precizează că

CSAT şi-a depăşit prerogativele acordate prin Constituţie şi s-a călcat pe picioare cu Guvernul României. Un exemplu concret îl reprezintă alineatul 5 al raportului, unde se precizează că "ordinea de zi a CSAT-ului a vizat consolidarea mecanismelor de respectare şi aplicare a legii, precum şi prevenirea şi combaterea corupţiei". Supravegherea mecanismelor legislative este un atribut care revine guvernului. Nici combaterea corupţiei nu este pe lista de responsabilităţi a CSAT.
Tot la capitolul "realizări ale consiliului" aflăm că, prin activitatea sa, CSAT a coordonat eforturile pentru îndeplinirea consensului naţional cu privire la interesele de securitate ale României.
Consiliul Suprem de Apărare a ţării şi-a găsit timp, anul trecut, pentru a adopta un număr record de hotărâri. La cele cinci şedinţe ordinare din 2005, membrii CSAT au dezbătut şi aprobat nu mai puţin de 200 de hotărâri, multe dintre acestea de o importanţă deosebită. Printre altele s-au stabilit aici numele persoanelor care au drept de a ordona şi aproba executarea focului de avertisment de către aeronavele de interceptare, s-au dictat eliberări din funcţie şi numiri la aproape toate serviciile de informaţii româneşti şi s-a pus la punct regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă. Practica din alte ţări arată că, pentru discutarea unei astfel de hotărâri, consiliile de securitate au avut nevoie de trei sau patru şedinţe operative. La noi, în cele cinci şedinţe au trecut la grămadă şi alte aproape 200 de hotărâri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite