CNSAS a decis conspirarea Securităţii - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNSAS a decis conspirarea Securităţii - Revista presei interne
CNSAS a decis conspirarea Securităţii - Revista presei interne

Presa internă de astăzi scrie despre decizia CNSAS, scăderea numărului de turişti pe litoral sau costurile pentru trenul către Otopeni. Printre alte subiecte, disponibilizările masive şi scăderea salariilor din mediul privat nu se vor opri aici, iar Alexandru Darie deţine o hartă proprie a oraşului Bucureşti.


CNSAS a decis conspirarea Securităţii.

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis ieri să-i retragă acreditarea istoricului Mihail Bumbeş. El a fost acuzat de CNSAS că ar fi fost sursa dezvăluirilor apărute în presă, despre colaborarea lui Gică Popescu cu fosta Securitate. Instituţia a deschis, imediat după aceea, o anchetă asupra modului în care cercetătorii acreditaţi au utilizat fotocopiile documentelor din arhiva CNSAS, anunţă Evenimentul Zilei.

Numărul turiştilor de pe litoral a scăzut cu 10%. Operatorii spun că gradul de ocupare a staţiunilor de pe litoral a fost de aproximativ 50% săptămâna trecută. Săptămâna trecută, pe litoralul românesc au fost, conform Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, 66.000 de turişti. Comparativ cu anul trecut, criza a redus numărul turiştilor cu 5-10%. În weekend, numărul turiştilor a crescut la 76.000. „Este o cifră bună pentru un an de criză. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont de faptul că abia s-a terminat bacalaureatul şi că probabil numărul turiştilor va creşte”, spune Corina Martin, preşedintele ANAT. Mamaia este şi în acest an favorita turiştilor: gradul de ocupare a fost de 90%, în vreme ce în weekenduri se anticipează că nu vor mai fi locuri libere, scrie Cotidianul.

Trenul spre Otopeni toacă 300.000 de euro pe lună. 7.000 de ceferişti au fost trimişi vineri în şomaj tehnic şi timp de trei luni vor fi plătiţi cu 75% din salariu. Măsura este de protecţie socială, spune Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Cum nu mai sunt bani pentru chenzină, şi nimeni nu îşi doreşte să rămână şomer, o vacanţă prelungită pare a fi salvarea muncitorilor. Berceanu nu face însă economii pe toate liniile. Proiectul falimentar trenul Gara de Nord-Otopeni a adus pagube CFR-ului de peste un milion de euro, dar este menţinut în viaţă cu orice preţ, potrivit Jurnalul Naţional.

Patronii, despre concedieri: se poate şi mai rău.
Disponibilizările masive şi scăderea salariilor din mediul privat nu se vor opri aici. În lipsa unor măsuri anticriză concrete, patronii susţin că vor fi nevoiţi să taie din bugetele de salarii. În nouă luni de criză, jumătate din companiile mari, cu peste 50 de angajaţi, au recurs la disponibilizări pentru a reduce cheltuielile şi a putea face faţă, cât de cât crizei economice. Oamenii de afaceri susţin că deşi măsurile luate au fost foarte drastice, mai ales pentru angajaţi, dacă statul nu va lua măsuri anticriză concrete, vor fi nevoiţi să continue să dea oameni afară, să menţină salariile îngheţate sau chiar să le scadă şi în următoarele luni, informează Gândul.

Bucureştiul lui Ducu Darie. Născut şi crescut în Bucureşti, regizorul Alexandru Darie deţine o hartă proprie a oraşului, ce cuprinde un traseu fizic, dar şi interior, pe străzile Icoanei, Calea Victoriei, Regina Elisabeta, Luterană, Pitar Moş şi alte câteva. „M-am născut pe Strada Xenopol, în apropiere de Grădina Icoanei, ca să vezi, ce soartă! Primul spectacol pe care l-am montat la Bulandra a fost la sala Icoanei şi tot acolo m-am afirmat ca regizor. Cele mai importante spectacole ale mele se leagă de acel loc. E un spaţiu cu puteri magice în destinul meu", spune Ducu Darie pentru Cotidianul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite