CNS flutură din nou steagul autonomiei Ţinutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin aceeaşi hotărâre, sunt definite şi drepturile fundamentale, referitoare la înfiinţarea de "instituţii proprii de învăţământ, cultură, administraţie publică, corpuri legislative,

Prin aceeaşi hotărâre, sunt definite şi drepturile fundamentale, referitoare la înfiinţarea de "instituţii proprii de învăţământ, cultură, administraţie publică, corpuri legislative, executive şi judecătoreşti". Evident, regiunea ar fi condusă de organe alese democratic. şi fiindcă tot se vorbeşte de o revoluţie, marea adunare secuiască ar trebui să delege Consiliul Naţional Secuiesc (un fel de FSN) "cu reprezentarea voinţei poporului secuiesc, pentru organizarea ţinutului Secuiesc şi reprezentarea acestuia în plan intern şi extern". Evident, reprezentanţii UDMR nu au înghiţit o asemenea găluşcă, fiind scoşi complet din "schemă", şi au replicat în presa de limbă maghiară că organizarea unei astfel de întâlniri nu face bine nici comunităţii maghiare şi nici României, aflate în pragul aderării la UE.

Libertate "după 86 de ani de aservire"
Într-un alt document pregătit pentru adunarea de la Ditrău, se arată că niciodată CNS nu a renunţat la lupta pentru autonomia teritorială, care ar trebui cucerită "după 86 de ani de aservire şi divizare a ţinutului Secuiesc". În gândirea CNS, după adoptarea hotărârii de către adunarea de la Ditrău, în localităţile şi scaunele secuieşti va începe autoorganizarea internă prin intermediul căreia comunităţile secuieşti îşi vor exprima voinţa de a-şi decide propria soartă. Cuvântările astfel pregătite se încheie cu îndemnul "Autonomie ţinutului Secuiesc - Libertate Poporului Secui!".

UDMR nu susţine şi nu participă la asemenea manifestări
Deputatul Kelemen Hunor, care este parlamentar de Harghita, ne-a declarat că UDMR nu susţine evenimentul de la Ditrău şi nici nu va fi reprezentat la adunarea de aici. El crede că acţiunea de aici va avea aceleaşi rezultate precum cea din 15 martie, de la Odorheiu Secuiesc. "Vor fi ceva discursuri şi cam atât", a adăugat deputatul. În orice caz, "noi nu am susţinut, nu vom susţine şi nu vom participa la asemenea manifestări".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite