Ministerul Economiei solicită Comisiei Europene ştergerea datoriilor CNH

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei a transmis miercuri o soicitare prin care cere opinia Comisiei Europene privind oportunitatea ştergerii datoriilor istorice a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, de 2,7 miliarde lei, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

„Azi am semnat şi trimis la Bruxelles documentaţia prin care cerem Comisiei Europene un punct de vedere, în legătură cu ştergerea datoriilor CNH Petroşani. Şi abia după ce ei ne trimit un răspuns, vom trimite documentele propriu-zis, în acest sens“, a afirmat Tudor Şerban.

El a adăugat că, în discuţiile pe care le-a avut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), oficialii fondului au înţeles că datoriile Termoelectrica provin în urma unor procese de privatizare, care la momentul când au fost realizate au fost considerate "un succes", după care o serie de datorii către Termoelectrica nu au mai fost plătite.

"FMI a înţeles că Termoelectrica nu primeşte subvenţii. La Termoelectrica au fost destul de înţelegători. La CNH vom putea da subvenţii şi în 2010, după care va trebui să ne gândim la o soluţie, ori la o prelungire a subvenţiilor ori la altele", a afirmat Şerban.

CNH este cel mai mare datornic la bugetul de stat, cu obligaţii restante la bugetul general consolidat de 3,64 miliarde de lei la finele lunii septembrie, în creştere cu 7,6% faţă de sfârşitul lunii iunie. Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.

În octombrie, Consiliului Concurenţei a anunţat că ştergerea datoriilor la buget ale Termoelectrica şi Companiei Naţionale a Huilei, în valoare de 3,53 miliarde lei, fără restructurarea reală a companiilor, care urmează să fie incluse în două entităţi energetice naţionale, va fi ajutor de stat incompatibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite