CNAS: Persoanele ce obţin venituri din drepturi de autor şi pe cartea de muncă plătesc de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, că persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, dar şi pe cartea de muncă plătesc de două ori contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

"Sunt trei situaţii. Una care vizează persoanele ce obţin venituri, altele decât din drepturi de autor, şi care plătesc contribuţia la asigurările de sănătate.

DESCARCĂ DE AICI FORMULARELE NECESARE PENTRU DEPUNERE LA AJOFM ŞI CASA DE PENSII

Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au şi carte de muncă. Aceştia plătesc de două ori contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Adică, o dată pentru drepturile de autor, iar a doua oară pentru cartea de muncă", a precizat preşedintele CNAS.

A treia categorie este reprezentată de persoanele care obţin doar ocazional venituri din drepturile de autor. "În acest caz, nu este plătită contribuţia la asigurările sociale de sănătate", a mai spus preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celor obţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar de către plătitor şi beneficiar.

Potrivit Hotnews însă, declaraţiile lui Duţă se contrazic cu cele ale Directorului executiv CNAS, care a explicat, cu numai o zi în urmă, că persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca contributii de sanatate.

Cu două zile lucrătoare înainte de termenul limită de depunere a declaraţiilor, situaţia nu este clarificată şi nici nu au fost emise noi formulare, pentru cei care trebuie să depună aceste declaraţii în urma noilor modificări fiscale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite