CNA, prins între Realităţi paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul s-a arătat neputincios în faţa încălcărilor grave ale legislaţiei de către Schwartzenberg şi Ghiţă.  Cele două televiziuni gemene s-au ales doar cu câte o amendă.

Sebastian Ghiţă, patronul RTV, şi Elan Schwartzenberg, proprietarul Realitatea TV, au mers ieri împreună la CNA pentru a-şi prezenta fiecare versiunea în legătură cu cele întâmplate în ultimele zile. Echipa lui Elan Schwartzenberg a schimbat brusc emisia de la Realitatea TV chiar duminică seară. În replică, Ghiţă a lansat propriul post de televiziune, RTV, fără să aibă aprobări din partea CNA.  Cei doi oameni de afaceri au împărţit liftul din clădirea instituţiei care duce până la etajul şase, unde se află sala de şedinţe CNA. Schwartzenberg a fost susţinut de Sorin Enache, directorul general Realitatea TV, în timp ce Sebastian Ghiţă a venit alături de realizatoarea Corina Drăgotescu.

Sediu ilegal

Şedinţa a început cu un raport prezentat de inspectorii CNA în legătură cu situaţia din sediile celor două posturi de televiziune. Atât Ridzone Computers, care operează licenţa RTV, cât şi Realitatea Media, care operează Realitatea TV au încălcat legislaţia în domeniul audiovizualului. RTV-ul lui Ghiţă a fost taxat cu 20.000 de lei pentru că a emis din alte studiouri decât cele aprobate de Consiliu şi pentru că grila de programe este, de asemenea, neautorizată.

CNA a mai hotărât că televiziunea controlată de Ghiţă nu poate să emită din sediul de la Casa Presei Libere. La întrebarea dacă postul RTV transmite ilegal, Răsvan Popescu a spus: „În acest moment, atât timp cât acest studio nu este autorizat pe această societate (Ridzone - n.r), acest serviciu de programe nu poate fi difuzat".

Decizia de sancţionare va ajunge la RTV astăzi, dar tot astăzi sediul televiziunii lui Ghiţă urmează să fie vizitat de o echipă de la CNA care va inspecta spaţiile în care activează postul de ştiri. Această acţiune are ca scop întocmirea unui raport pentru aprobarea funcţionării staţiei în sediul din Casa Presei Libere. Astfel, este puţin probabil ca emisia postului să fie întreruptă, întrucât joi, CNA va analiza raportul inspectorilor.

Patronul Realitatea Media, Elan Schwartzenberg (foto 1 stânga), şi Sebastian Ghiţă (foto 1 dreapta) fostul manager al postului de ştiri

Ghiţă, forţat de Elan să intre în ilegalitate

Realitatea TV a fost şi ea amendată cu 10.000 de lei pentru că a fost schimbat locul de emisie al staţiei. Elan Schwartzenberg a spus în faţa memebrilor CNA, citat de paginademedia.ro, că mutarea bruscă a emisiei a fost unica posibilitate de a reintra în posesia postului Realitatea TV. „Regret incidentul de duminică de la ora 18.00, dar a fost unica posibilitate de a intra şi de a lua ceea ce îmi aparţine. Nu am găsit altă soluţie de a intra în normalitate", a declarat omul de afaceri. Sebastian Ghiţă s-a prezentat ca fiind împuternicitul lui Radu-Mihai Tronaru, acţionarul societăţii Ridzone Computers SRL din Târgu-Jiu. El a precizat că este director la Ridzone Computers, societatea care deţine licenţa audiovizuală a postului RTV.

Referitor la funcţionarea RTV fără aprobările necesare, Ghiţă a declarat: „Noi am funcţionat timp de şase luni acolo şi nu ne gândeam că trebuie să ne reautorizăm peste noapte. Duminică seara ne-a fost greu să reacţionăm şi să trimitem şi noi cerere de autorizare la opt seara. Astăzi dimineaţă am depus toate documentele", s-a apărat Sebastian Ghiţă în faţa membrilor CNA.

info

El a mai precizat că situaţia emisiei RTV nu a fost premeditată, ci creată de Realitatea Media, care a tăiat semnalul şi a început să emită din alt sediu. „Eu nu am mai văzut ca vreodată în lume să apară alt semnal", a mai spus Sebastian Ghiţă.

CNA vrea să afle a cui este marca RTV

Consiliul a solicitat în şedinţa de ieri informaţii de la OSIM privind marca RTV, pe care atât Elan Schwartzenberg, cât şi Sebastian Ghiţă susţin că o deţin. Tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să trimită somaţii publice tuturor societăţilor de cablu şi DTH care au introdus în grilele proprii postul RTV. Luni, postul RTV a intrat în oferta digitală a UPC, dar şi în grila platformei Dolce a Romtelecom. Reprezentanţii UPC s-au apărat spunând că au un contract cu RTV şi că emit postul de ştiri „cu scopul de a-l testa".

"Regret incidentul de duminică de la ora 18.00, dar a fost unica posibilitate de a intra şi de a lua ceea ce îmi aparţine. Nu am găsit altă soluţie de a intra în normalitate.''
Elan Schwartzenberg
proprietarul Realitatea Media

Întâlnirea de taină

Patronul Realitatea Media, Elan Schwartzenberg, şi Sebastian Ghiţă, fostul manager al postului de ştiri, s-au întâlnit luni noapte într-un restaurant din centrul Capitalei. La întâlnire a mai participat şi Sorin Enache, director general Realitatea Media. Ghiţă şi Elan au luat masa împreună timp de aproape trei ore. La ieşirea din restaurant, Elan s-a rezumat să zică doar că nu a reuşit încă să ajungă la niciun acord cu Sebastian Ghiţă.

 Arin, omul cu două identităţi


Arin Stănescu sau Arie Shalev, aşa cum se recomanda în baza paşaportului său israelian, se regăseşte în mai multe rapoarte ale serviciilor de informaţii. Pe masa acestora au ajuns, în ultimii ani, mai multe plângeri în care Stănescu era acuzat că s-ar fi implicat în lichidarea judiciară a unor bănci (Banca Internaţională a Religiilor-BIR, Bankcoop, Albina, Fortuna), dar şi a unor societăţi de stat, precum Aviaţia Utilitară Bucureşti, pentru a pune mâna pe o parte din activele acestora.  În plus, într-una dintre aceste plângeri, avocatul este acuzat că ar fi folosit două identităţi diferite, cea română şi cea israeliană, pentru a înfiinţa o serie de societăţi în România.

Stănescu alias Shalev: ,,Nu este adevărat"

Lichidatorul Arin Stănescu a declarat ieri pentru ,,Adevărul" că toate acuzaţiile care i-au fost aduse în ultimii ani, inclusiv cele legate de implicarea sa în scindarea Realitatea TV, sunt nişte ,,idioţenii", spuse sau scrise de ,,nişte cretini". ,,De ce trebuie să lămuresc eu acum ceva ce s-a lămurit de acum cinci ani? Am lămurit-o de 100 de ori şi pe asta cu cele două identităţi. Tot ce am făcut am făcut legal. Nu am avut niciodată un dosar penal, nu am fost acuzat niciodată", a spus Stănescu. Apoi a răbufnit: ,, Parcă nu ai şti cu ce mă ocup!. (...) Nu am nicio legătură cu Realitatea, nu am propus pe nimeni la Realitatea, nu sunt implicat în asta. Puteţi nota aşa: «Nu este adevărat!»".

info
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite