CNA cere pedeapsa exemplara pentru bestiile de la SPP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Membrii Consiliului National al Audiovizualului se solidarizeaza cu colegul lor, Serban Pretor, victima a unei agresiuni fara precedent din partea unor subofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie,

"Membrii Consiliului National al Audiovizualului se solidarizeaza cu colegul lor, Serban Pretor, victima a unei agresiuni fara precedent din partea unor subofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie, institutie insarcinata tocmai cu protectia demnitarilor", se arata intr-un comunicat CNA, primit ieri la redactie. De asemenea, membrii CNA si-au exprimat indignarea fata de comportamentul "incalificabil" al agresorilor, care au molestat un om nevinovat in fata copiilor si a sotiei sale. Totodata, membrii Consiliului au solicitat organelor abilitate "sa efectueze ancheta in cel mai scurt timp si in deplina transparenta, pentru ca vinovatii sa primeasca o pedeapsa exemplara, astfel incat asemenea lucruri sa nu se mai repete, indiferent de statutul social al victimelor. Tinand cont de cele intamplate, credem ca SPP ar trebui sa indeparteze urgent din randurile sale personalul care reprezinta un pericol pentru siguranta cetatenilor." Amplificarea violentei in raporturile interumane din ultima vreme este cauzata, in opinia membrilor CNA, "fie de mediatizarea excesiva a unor persoane sau conflicte violente, fie de recursul la violenta fizica sau de limbaj a altor persoane, in special la adresa jurnalistilor" - se mai arata in comunicatul CNA.
Potrivit conducerii SPP, cei doi batausi trecusera cu brio testele psihologice si toate verificarile necesare la angajare
Incidentul de la sfarsitul saptamanii trecute l-a obligat pe directorul SPP, gen. Gabriel Naghi, sa revina la serviciu. Directorul SPP "si-a intrerupt concediul de odihna pentru rezolvarea acestei situatii neplacute si a dispus constituirea unei comisii interne care sa investigheze cazul, in vederea trimiterii celor doi subofiteri in fata consiliului de judecata, in regim de urgenta - in cel mult 48 de ore", ne-a declarat purtatorul de cuvant al SPP, col. Constantin Dobre. Consiliul de judecata al SPP va avea doar doua variante: ori sa propuna mentinerea in activitate a celor doi indivizi, ori sa propuna trecerea lor in rezerva. Potrivit purtatorului de cuvant al SPP, cei doi agresori - Teodor Chirica si Daniel Mihalcea, ambii in varsta de 22 de ani, absolventi de liceu, fusesera angajati la SPP in urma cu doua luni, la cererea lor, dupa ce trecusera testele obligatorii: sportive, medicale, dar si psihologice - atat in cadrul SPP, cat si in cadrul Spitalului Militar Central din Bucuresti. In plus, pentru cei doi se facusera "verificari ale cazierului si privind comportamentul", fara ca vreunul din aceste teste sa determine respingerea cererii lor de angajare in SPP. Totusi, in aceste zile, in interiorul SPP se va reanaliza modul in care au fost selectionati si angajati cei doi subofiteri, "pentru a vedea daca s-au comis erori in acest caz". Intr-adevar, o asemenea verificare pare extrem de oportuna, intrucat un cadru militar si mai ales unul insarcinat sa asigure protectia demnitarilor, cu arme de foc asupra lui, ar trebui sa fie extrem de rezistent la stres - nicidecum sa sara la bataie fara motiv. In aceasta perioada, cei doi subofiteri urmau in SPP un curs de initiere prin stagiu la unitati. Abia dupa terminarea stagiului ei ar fi dat un nou examen pe baza caruia ar fi fost incadrati pe o anumita functie in SPP. Despre autoturismul Peugeot cu care se deplasau angajatii SPP, am aflat ca apartinea familiei unuia dintre subofiteri si ca, in mod normal, ei nu si-ar fi putut cumpara o asemenea masina din salariul de sergent-major.
Comandantul celor doi si-a cerut scuze in nume propriu, nu in numele SPP
Colonelul Cristian Cioc, comandantul unitatii din care faceau parte cei doi subofiteri, s-a deplasat la locul incidentului "in calitate de comandant, in baza prerogativelor pe care le are comandantul unei unitati militare. El a fost anuntat de tura operativa de la noi ca subordonatii lui au avut un accident de circulatie si s-a dus sa vada despre ce e vorba. A luat act de acest lucru. Nu a avut intentia sa influenteze desfasurarea anchetei", ne-a asigurat purtatorul de cuvant al SPP. Despre intalnirea pe care colonelul Cioc a avut-o cu victima agresiunii, Serban Pretor, in cadrul careia i-a cerut scuze, purtatorul de cuvant al SPP a precizat ca intalnirea a fost o initiativa personala a colonelului Cioc si ca scuzele au fost cerute in nume propriu, nu in numele SPP, "pentru ca nici n-ar fi avut calitatea sa prezinte scuze in numele institutiei".
Victima agresiunii subofiterilor SPP si-a petrecut ziua de ieri la politie si la spital
Dosarul a fost preluat de procurori ai Curtii de Apel Constanta
Ca urmare a dispozitiei procurorului general al Romaniei, domnul Ilie Botos, cercetarile in cazul subofiterilor Serviciului de Protectie si Paza care l-au stalcit in bataie, sambata, pe Andrei Serban Pretor, membru al Consiliului National al Audiovizualului, vor fi continuate de Parchetul Curtii de Apel Constanta. Procurorul Traian Poenaru, care a preluat ieri dosarul, va fi ajutat de doi ofiteri cu experienta de la judiciar si cercetari penale, cum ne-a declarat chestorul Traian Jipa, seful IPJ Constanta. Tot dansul ne-a spus ieri ca victima agresiunii urma sa fie examinata din punct de vedere medico-legal. Dl. Pretor ar fi solicitat chiar un consult general, deoarece nu se simtea prea bine dupa pumnii si picioarele incasate pe DN 3A. Pe de alta parte, a fost obtinut avizul procurorilor si s-a inaintat o solicitare la companiile mobile la care sunt abonati subofiterii SPP, pentru comunicarea listing-ului convorbirilor acestora dupa producerea incidentului, cand Andrei Pretor sustine ca a fost sunat de agresori, sefi si rude ale acestora, care i-au solicitat sa nu depuna reclamatie la politie, propunandu-i solutii de impacare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite