CIA l-a protejat pe agentul lui Himmler în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eichmann, promotorul "soluţiei finale", că acesta se ascunde în Argentina, dar au ţinut secretă descoperirea, presa internaţională aminteşte că serviciile secrete americane au avut legături

Eichmann, promotorul "soluţiei finale", că acesta se ascunde în Argentina, dar au ţinut secretă descoperirea, presa internaţională aminteşte că serviciile secrete americane au avut legături strânse, în plin război rece, cu foşti nazişti de frunte.
Printre aceştia s-a numărat şi Otto Albrecht von Bolschwing, membru al Partidului Nazist din 1933, care a lucrat împreună cu Eichmann la departamentul afacerilor evreieşti, fiind la un moment dat chiar şeful lui direct, şi care, ulterior, a fost numit reprezentantul lui Himmler în România. Or, aşa cum reiese din documentele de arhivă, în această calitate a colaborat strâns cu mişcarea legionară.
După ruptura dintre Legiune şi Antonescu, l-a ajutat direct pe Horia Sima să iasă clandestin din ţară şi să ajungă în Germania. După război, cariera lui Bolschwing a luat o turnură uluitoare. Fruntaş al reţelei Gehlen, a ajuns şeful ramurii din SUA a acestei reţele şi a jucat un rol important în paraşutarea de agenţi secreţi în România şi alte ţări răsăritene. Agentul CIA care-l coordona, Frank Wisner, dispunea de o filieră românească din rândurile căreia făceau parte, printre alţii, fruntaşul legionar Viorel Trifa, ce avea să devină episcop al românilor din America, şi industriaşul Nicolae Malaxa, unul dintre apropiaţii lui Carol al II-lea.
În 1959, Von Bolschwing capătă cetăţenia americană şi se lansează în afaceri, devenind în 1970 preşedinte-director general al companiei TCI, cu interese în domeniul computerelor. Printre oamenii de afaceri cu care a întreţinut contacte se numără magnatul grec Aristotel Onassis şi multimiliardarul american J. Paul Getty.
Când a sosit în America, în 1954, a fost însoţit de o conaţională, Helene van Damme, care a servit iniţial ca traducătoare, ajungând ulterior secretara lui Ronald Reagan, poziţie din care s-a bucurat de o influenţă apreciabilă la Casa Albă (a sfârşit prin a fi ambasadoare în Austria).
După ce a încetat să mai fie folositor, Von Bolschwing şi-a pierdut cetăţenia americană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite