CIA si-a deschis centre antiterorism in Franta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raspunsurile evazive si nu rareori tacerea Washingtonului la acuzatiile privind centrele de detentie si cele de informatii antiteroriste secrete ale CIA in Europa starnesc spiritele si mai tare pe

Raspunsurile evazive si nu rareori tacerea Washingtonului la acuzatiile privind centrele de detentie si cele de informatii antiteroriste secrete ale CIA in Europa starnesc spiritele si mai tare pe batranul continent. Problema inchisorilor americane in afara SUA, suspectate a fi adevarate centre de tortura, devine din ce in ce mai mult nu atat o chestiune de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ci un conflict politic transatlantic care afecteaza grav imaginea guvernelor europene implicate.
Astfel, informatia apa-ruta in ,Washington Post" conform careia Franta gazduieste un cartier general al retelei de Centre de informatii antiteroriste secrete (CTIC) ale CIA impreuna cu alte agentii nationale, incendiaza spiritele la Paris, un reprezentant de baza al politicii antiamericane in Europa. Agentii americani si cei francezi, britanici, germani, australieni si canadieni din structurile CTIC-urilor coordo-neaza capturarea suspec-tilor straini de terorism din intreaga lume. Cartierul general din Franta numit Alliance este, potrivit cotidianului american, doar unul din lantul secret de centre secrete existente in 20 de tari-gazda din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Aici, ca si in centrele din Indonezia si Uzbekistan, se iau zilnic decizii privind modalitatea si momentul de capturare a suspectilor, privind interogarea si tinerea acestora in detentie si in general privind distrugerea bazei de sprijin a retelei Al-Qaida. CTIC, care sunt separate de inchisorile secrete ale CIA, au fost organizate de fostul director al CIA George Tenet dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Scandalul "avioanelor gri" ale CIA cu detinuti islamisti care au aterizat ilegal pe aeroporturile europene ia amploare: Atat spaniolii, cat si islandezii cer informatii clare Washingtonului despre transferurile de detinuti in presupusele ,gauri negre" ale SUA pe teritoriul lor. Declaratiile analistului maghiar in probleme de securitate internationala si terorism, Sebestyen Gorka, care sustine ca, desi nu exista dovezi certe ale instalarii de centre de detentie secrete pe teritoriul Ungariei sau al altor state central si est- euro-pene, ideea ca CIA ar fi initiat astfel de demersuri este plauzibila, pun paie pe foc. ,Nu avem dovezi ca astfel de centre ar exista in Ungaria, dar, avand in vedere existenta lor in alte parti ale lumii (precum Orientul Apropiat - n.a.), e foarte probabil ca astfel de inchisori secrete sa existe si in regiunea noastra, pe teritoriul unor state precum Romania sau Polonia", a declarat el pentru BBC.
Fostul director CIA ii acuza pe Bush Si Cheney ca sustin tortura
"Administratia presedintelui George W. Bush a justificat si incurajat utilizarea torturii, a declarat ieri, intr-un interviu acordat canalului britanic de televiziune ITV, fostul director general al CIA, amiralul Stansfield Turner. Potrivit acestuia, presedintele Bush se preface cand afirma ca tortura este o metoda pe care americanii nu o folosesc. ,Nu-l cred", spune Turner, care a condus CIA in timpul presedintiei lui Jimmy Carter. Turner il critica si pe vicepresedintele Dick Cheney, care ,inchide ochii la torturi". Totodata, ONU nu a primit apro-barea Washingtonului pentru inspectia planificata in decembrie la baza americana de la Guantanamo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite