CFR, jucător pe piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania feroviară scoate la vânzare terenuri ale căror preţuri pornesc de la 1.600 de euro pe metrul pătrat . Nu mai puţin de cinci terenuri aparţinând CFR vor fi scoase la licitaţie, în

Compania feroviară scoate la vânzare terenuri ale căror preţuri pornesc de la 1.600 de euro pe metrul pătrat .

Nu mai puţin de cinci terenuri aparţinând CFR vor fi scoase la licitaţie, în ajunul Crăciunului, în vederea vânzării. Compania de stat încearcă astfel să obţină în schimbul bunurilor imobile din
Bucureşti şi Ploieşti cel puţin 32 milioane de euro, sumă ce va fi folosită pentru achitarea unei părţi din datoriile către Electrica.

Bursa Română de Mărfuri va organiza în data de 24 decembrie licitaţii pentru vânzarea a cinci terenuri aparţinând CFR. Patru dintre acestea, cu o suprafaţă totală de aproximativ două hectare, se află în Capitală, iar unul, în Ploieşti.

Potrivit BRM, terenurile din Bucureşti, situate în zona Lujerului şi aflate în administrarea CF Cotroceni, au suprafeţe de 5.738 mp, 9.741 mp, 1.954 mp, respectiv 2.484 mp, iar preţul de pornire a licitaţiei se ridică, pentru fiecare dintre acestea, la 1.350 de euro/mp, fără TVA (n.r. - 1.606 de euro/mp, cu TVA).

Terenul de 2.497 metri pătraţi din Ploieşti va fi scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 240 de euro/mp, fără TVA (n.r. - 285 euro/mp, cu TVA). Pentru cele patru terenuri din Bucureşti, CFR doreşte să încaseze minimum 31 milioane de euro, în timp ce pentru terenul din Ploieşti, instituţia se aşteaptă să obţină 712.000 de euro.
Potrivit BRM, garanţiile de participare solicitate în cazul celor cinci terenuri variază între 60.000 de euro şi 1,32 milioane de euro.

Urmează şi alte bunuri imobile

Compania CFR SA, care administrează şi întreţine infrastructura feroviară, anunţa în septembrie că va organiza până la jumătatea lunii noiembrie o licitaţie de vânzare a şapte terenuri, cu o suprafaţă totală de 12,7 hectare, pentru colectarea fondurilor necesare plăţii datoriilor către furnizorii de energie electrică.

Compania feroviară estimează că prin vânzarea celor şapte terenuri va obţine 300 milioane de lei (n.r. - aproximativ 85 milioane de euro), reprezentând aproape jumătate din valoarea datoriilor către furnizorii de energie electrică. Potrivit reprezentanţilor companiei, datoriile către furnizorii de electricitate se ridică la 600 milioane de lei.

Printre suprafeţele anunţate la acea vreme pentru scoaterea la licitaţie se aflau trei terenuri situate în zona Ploieşti Sud şi un teren amplasat la Ploieşti Crâng, cu o suprafaţă totală de 3,9 hectare, dar şi un teren de circa şapte hectare din zona Cotroceni-Lujerului din Bucureşti şi două terenuri din zona Basarab, tot din Capitală, de 0,7 hectare, respectiv un hectar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite