Videanu: Salariaţii CEZ Oltenia nu mai pot prelua 10% din capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Videanu: Salariaţii CEZ Oltenia nu mai pot prelua 10% din capital
Videanu: Salariaţii CEZ Oltenia nu mai pot prelua 10% din capital

Salariaţii CEZ Oltenia, care ar fi putut cumpăra până la 10% din capitalul companiei, nu mai au acest drept, întrucât termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat anul trecut şi nu a mai fost prelungit, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul Economiei susuţine că Parlamentul nu a inclus Electrica Oltenia în legea care reglementează acest aspect. Videanu a adăugat că doar salariaţii fostelor filiale ale Electrica Banat, Dobrogea, Muntenia Sud şi Moldova mai au timp până în 31 decembrie 2010 să cumpere acţiuni la aceste societăţi.

În cazul angajaţilor fostei Electrica Oltenia acest drept a expirat în luna septembrie a anului trecut, fără să mai fie prelungit prin acte normative. Potrivit lui Adriean Videanu, atât el, ca reprezentant al Ministerului Economiei, cât şi guvernul nu au pârghii legale pentru a conferi salariaţilor fostei Electrica Oltenia drepturi de a mai cumpăra acţiuni în societate. "Am crea un prejudiciu statului, iar eu nu vreau să fiu părtaş, în lipsa unui cadru legal", a spus Videanu.

El a adăugat că la E.ON (Germania), care a cumpărat Electrica Moldova, şi la Enel (Italia), care a preluat de la stat Electrica Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, Ministerul Economiei a iniţiat negocierile, săptămâna trecută, în privinţa dreptului salariaţilor acestor societăţi de a cumpăra acţiuni.

Adriean Videanu a afirmă că ministerul Economiei, Electrica şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie au cerut opinii avocaţilor în privinţa dreptului salariaţilor Electrica Oltenia de a cumpăra acţiuni. Concluziile avocaţilor, consultaţi pe această temă, au fost că nu există un fundament juridic pentru ca salariaţii fostei Electrica Oltenia să poată cumpăra acţiuni şi că termenul legal de trei ani de la privatizarea companiei a expirat în septembrie 2008.

Potrivit lui Videanu, în prezent Electrica negociază cu CEZ un preţ pe acţiune, pentru pachetele reziduale la firmele desprinse din fosta Electrica Oltenia, cel puţin dublu faţă de cel de la momentul privatizării Electrica Oltenia, de peste cinci euro pe acţiune. El a mai spus că negocierile dintre Electrica şi CEZ sunt aproape finalizate, iar fondurile pe care Electrica le va obţine din această tranzacţie vor fi utilizate pentru programul de electrificare a localităţilor care nu sunt conectate la reţelele electrice.

Totodată, oficialul a spus că investiţiile pentru electrificarea localităţilor vor fi asumate de cele două companii energetice naţionale pe care autorităţile vor să le înfiinţeze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite