CEC Bank, o alternativă la creditele populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche bancă din România creditează, în continuare bihorenii. Criza care a lovit toate sectoarele economice nu a trecut fără să lase urme adânci în buzunarele bihorenilor, dar şi în rezervele băncilor.

Una din cele două bănci care operează pe piaţa românească şi care a mai rămas în administrarea statului român, CEC Bank, este în ultima perioada alternativa la băncile comerciale.
Rămase fără lichidităţi şi cu o serie de criterii impuse clienţilor persoane fizice, la accesarea de credite, băncile comerciale au ajuns, în ultimele luni, să nu mai acorde credite. Situaţia nu este însă aceeaşi şi la cea mai veche şi mai cunoscută bancă din România. Cu toate că interesul pentru creditare al bihorenilor a scăzut, CEC Bank nu duce însă lipsă de clienţi.

CEC are lichidităţi

Alexandru Cuc, directorul CEC Bank Bihor, consideră că apetitul bihorenilor pentru creditarea la CEC este dat de reţeaua de acoperire a băncii. „Unul din motivele pentru care banca noastră acordă în această perioadă de criză credite pentru populaţie este existenţa lichidităţilor. În plus, reţeaua de unităţi este mult mai vastă şi mai diversificată ca a celorlalţi jucători de pe piaţă”, spune Alexandru Cuc.
Pentru a veni în sprijinul şi în întâmpinarea clienţilor care doresc să deschidă o linie de creditare, CEC-ul a externalizat în teritoriu competenţele de acordare a creditelor. „Apropierea de clienţi face ca aceştia să vină la noi să solicite şi să primescă un credit. În plus, condiţiile de creditare şi garanţiile sunt mult mai blânde decât la alte bănci”, este de părere directorul filialei Bihor a CEC Bank.

Clienţi la credite

Una dintre clientele recente ale băncii este orădeanca Daniela Istrate. „Eu am luat un credit de la CEC. Nu am mai luat până acum, dar din ce am văzut în alte locuri, la CEC mi s-a părut destul de simplu, fără atâtea hârtii. Comisioanele şi dobânzile sunt acceptabile, chit că suntem în plină criză”, spune Daniela Istrate.
„Vreau să iau un credit imobiliar, de aceea am căutat informaţii despre creditele de pe piaţă. Mi-a atras atenţia CEC-ul. Mi se pare interesantă oferta lor, dobândă fixă de 7,5% în primul an, apoi 10% variabilă. Se iau în calcul veniturile familiei, ipoteca pe apartamentul cumpărat, finanţarea comisioanelor din credit, avans între 0 - 15%. Ar fi Volksbank cu o dobândă mai mică, 6,59% variabilă şi zero avans, însă pun prag minim pe venit de 2.250 de euro pe familie. Eu şi soţul meu nu câştigăm atât”, susţine orădeanca Mariana Ţiţ.
„Interesul pentru credite a scăzut în ultima perioadă. Bihorenii, ca de altfel toţi românii, resimt criza. Nu pot spune că nu am înregistrat şi noi scăderi. Dar şi aşa tot înregistrăm lunar 120-150 de clienţi, mai puţini cu 80 - 100 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, spune Alexandru Cuc.

În sprijinul fermierilor

CEC Bank a lansat, începând din februarie creditul aferent Programului Fermierul. Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţia CEC Bank suma de 16.015.000 lei sub forma unei linii de finanţare, ce se va utiliza de către bancă numai pentru obiectivele şi plafoanele stabilite de minister.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite