A fost livrată prima tranşă din împrumutul acordat de CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost livrată prima tranşă din împrumutul acordat de CE
A fost livrată prima tranşă din împrumutul acordat de CE

Prima tranşă de 1,5 miliarde de euro din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană României a fost virată deja în conturile Trezoreriei, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina.

„Am înţeles de la Trezorerie că au intrat deja banii, întrucât Uniunea Europeană a urgentat lansarea emisiunii de obligaţiuni“, a precizat Gherghina. Potrivit secretarului de stat, următoarea tranşă din împrumut ar putea fi primită la sfârşitul anului, după o analiză efectuată în luna octombrie.

România şi Comisia Europeană au semnat, în urmă cu o lună, memorandumul de înţelegere privind acordarea de către CE a unui împrumut pentru balanţa de plăţi a României, de cinci miliarde de euro.

Documentul, publicat pe site-ul CE, stabileşte condiţiile acordării sprijinului financiar european către România, prima tranşă fiind cea de 1,5 miliarde de euro. A doua tranşă din împrumut este în valoare de un miliard de euro şi urmează să fie acordată spre sfârşitul lui 2009, cea de-a treia tranşă - de până la 1,15 miliarde de euro - va fi acordată până în al doilea trimestru al anului 2010, a patra tranşă - de până la 1,2 miliarde de euro - va fi acordată până în trimestrul patru al anului 2010, iar ultima tranşă - de 0,15 miliarde de euro - este prevăzută pentru trimestrul doi al anului 2011.

Împrumutul de la CE, validat pe 6 mai, la două zile după aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, face parte din pachetul de sprijin financiar multilateral de 20 de miliarde de euro pentru România. Banii pentru împrumutul pe şapte ani acordat României vor fi obţinuţi de UE prin vânzarea de obligaţiuni. UE a mai acordat pachete similare de asistenţă financiară Ungariei şi Letoniei, în valoare de 9,6 miliarde de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite