CE cere României să renunţe la tarifele reglementate pentru consumatorii casnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a trimis României o atenţionare prin care cere renunţarea la tarifele reglementate pentru consumatorii casnici, a declarat astăzi Maria Mânicuţă, director general în cadrul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o conferinţă de presă. Mânicuţă a adăugat că procedura de infringement nu a fost declanşată încă.

"Probabil România va face un calendar de renunţare la tarifele de reglementare pentru consumatorii casnici. Bănuiam că se va întâmpla aşa, probabil că toate ţările europene au primit aceste atenţionări, întrucât, în afară de Anglia, toate ţările au tarife reglementate", a spus directorul ANRE.

Maria Mânicuţă a mai spus că, dacă în cursul zilei de astăzi vor sosi la Ministerul Economiei aceste atenţionări, atunci la ANRE vor ajunge mai târziu.

"Nu a fost declanşată procedura de infringement, sunt doar nişte atenţionări", a precizat aceasta.

De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Tudor Şerban, prezent la eveniment, a spus că va vedea în ce măsură este ministerul implicat în aceste atenţionări şi că va da un răspuns.

"Din câte ştiu eu, sunt patru atenţionări, dintre care două se referă la reglementator şi celelalte două la societăţile noastre. Vom da un răspuns în măsura în care vom avea argumente", a menţionat Tudor Şerban.

Potrivit unor surse comunitare citate ieri de corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Comisia Europeană pregăteşte deschiderea mai multor proceduri de încălcare a legislaţiei europene (infringement) împotriva României. Patru dintre aceste proceduri se referă la piaţa energiei şi gazului.

Astfel, România nu ar fi implementat două directive din 2003 referitoare la preţurile reglementate pentru gaz şi energie electrică. De asemenea, alte două regulamente, unul din 2003 şi altul din 2005, au fost încălcate, România fiind acuzată de lipsă de transparenţă în comunicarea de informaţii legate de capacităţile de transport şi stocare a gazului şi energiei electrice pe termen lung.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite