CE are îndoieli că un acţionar privat ar acorda garanţia vizată de stat la Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE are îndoieli că un acţionar privat ar acorda garanţia vizată de stat la Oltchim
CE are îndoieli că un acţionar privat ar acorda garanţia vizată de stat la Oltchim

Comisia Europeană (CE) îşi exprimă îndoiala că un investitor privat ar acţiona aşa cum doreşte să facă statul român, care urmăreşte acordarea unei garanţii de stat pentru un credit necesar restructurării Oltchim, astfel că a declanşat o anchetă aprofundată, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a inițiat procedura oficială de investigație, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la intenția României de a autoriza o conversie în acțiuni a unei creanțe în valoare de 135 de milioane euro şi de a acorda o garanție de stat de 339,2 milioane de euro societății de produse chimice Oltchim.

"Comisia are îndoieli cu privire la compatibilitatea măsurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, în special în ceea ce priveşte faptul că un operator privat ar fi luat în calcul astfel de măsuri. Deschiderea unei anchete aprofundate oferă părților interesate posibilitatea de a prezenta observații privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", spun oficialii Comisiei Europene în comunicat.

„Comisia trebuie să verifice dacă măsurile propuse în cazul Oltchim presupun existența unor ajutoare de stat şi, în cazul unui răspuns pozitiv, dacă astfel de măsuri nu ar genera denaturarea excesivă a concurenței”, a declarat comisarul pentru concurență, Neelie Kroes.

La data de 17 iulie 2009, România a notificat Comisiei cele două măsuri de sprijin în favoarea Oltchim Râmnicu Vâlcea.

"În conformitate cu normele UE în materie de ajutoare de stat, se poate considera că intervențiile autorităților publice în cadrul întreprinderilor care desfăşoară activități economice nu implică ajutor de stat dacă acestea au loc în condiții pe care le-ar fi acceptat un actor privat care operează pe piaţă (principiul investitorului în economia de piață)", mai explică reprezentanţii forului europen.

Potrivit acestora, prima măsură implică o conversie a datoriei publice în acțiuni, în valoare de aproximativ 135 de milioane de euro. Datoria publică provine din activarea garanțiilor de stat aferente creditelor comerciale neperformante contractate înainte de anul 2000. Comisia se întreabă care este motivul pentru care România nu a perceput nicio dobândă pentru datoria publică, în special după aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, întrucât România ar fi trebuit să aplice integral Tratatul CE începând de la acea dată, se precizează în comunicat.
 
A doua măsură este o garanție de stat în valoare de 339,2 milioane de euro, care acoperă 80% dintr-un credit comercial de 424 milioane de euro, sumă care urmează să fie folosită pentru investițiile necesare pentru punerea în aplicare a planului de dezvoltare al întreprinderii.

"România consideră că măsurile propuse nu conferă un avantaj beneficiarului, întrucât sprijinul acordat de stat întreprinderii Oltchim în calitate de principal acționar, respectiv de principal creditor, este comparabil cu soluția pe care ar alege-o un operator privat de pe piață în condiții similare. În această etapă, având în vedere istoricul datoriei, situația actuală a întreprinderii și gradul de expunere a statului la viitoare riscuri, Comisia își exprimă îndoiala că un investitor privat şi un creditor privat ar fi optat pentru aceste două măsuri", se mai arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite