Ministerul Economiei: Nu am primit oficial avizul motivat de la CE privind infringementul în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu a primit oficial avizul motivat în ceea ce priveşte declanşarea primei etape a procedurii de infringement în sectorul energetic, a informat astăzi Ministerul Economiei (ME), adăugând că probleme semnalate de CE vizează mai ales ANRE.

"Până în prezent, România nu a primit oficial avizul motivat. După primirea acestuia, autorităţile române vor avea la dispoziţie un termen de două luni pentru a transmite Comisiei Europene răspunsul care să reliefeze modalitatea de remediere a problemelor semnalate. Problematica semnalată de Comisie, care vizează posibile încălcări ale legislaţiei europene în domeniul pieţei interne a gazului şi a energiei electrice şi reţelelor de transport de gaz şi energie electrică, se regăseşte cu prioritate în sfera de responsabilitate a ANRE", se arată în comunicatul ministerului.

Autorităţile române spun că vor analiza cu atenţie solicitările oficialilor comunitari şi vor transmite informaţiile necesare în timp util.

"Ministerul Economiei este convins că, în problematica vizată, ANRE va găsi soluţiile de rezolvare care să evite declanşarea etapei a doua - avizul motivat - a procedurii de infringement", potrivit comunicatului ME.

De cealaltă parte, reprezentanii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au declarat că nu au primit încă scrisori de atenţionare din partea Comisiei Europene şi este posibil ca România să fi trimis oficialilor europeni rapoarte defectuoase sau incomplete. Potrivit acestora, Ministerul Economiei va primi întâi scrisorile de atenţionare, iar apoi ANRE.

Comisia Europeană (CE) a lansat astăzi procedura de infringement împotriva României şi a altor 24 de state membre UE, din cauza unor posibile încălcări ale legislaţiei europene privind pieţele interne de electricitate şi gaze naturale, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia anunţă că s-a concentrat în special pe reglementările ce susţin concurenţa în interesul consumatorilor. CE a remarcat că Operatorul Sistemului de Distribuţie pentru electricitate şi cel pentru gaze naturale nu publică toate informaţiile cerute de reglementările europene, mai ales în cea ce priveşte capacitatea disponibilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite