Bugetul pentru agricultură şi dezvoltare regională ar putea fi reduse - proiect de raport CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul pentru agricultură şi dezvoltare regională ar putea fi reduse - proiect de raport CE
Bugetul pentru agricultură şi dezvoltare regională ar putea fi reduse - proiect de raport CE

Un proiect de raport CE privind reforma bugetului comunitar propune reducerea finanţărilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC) şi a ajutoarelor regionale acolo unde nu se obţin rezultate satisfăcătoare, asigurând însă ţări sărace precum România că nu vor fi lăsate de o parte.

Documentul este o variantă de lucru, datată din 8 octombrie şi prefaţată de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dorind a servi ca bază pentru discuţiile ce vor începe anul viitor privind priorităţile următorului buget multianual al Uniunii Europene pentru 2014-2021.

În prezent, peste trei sferturi din bugetul total al UE pentru 2007-2013 este alocat dezvoltării regionale şi PAC - de cele două politici beneficiind în special noile state membre precum România, relatează NewsIn.

Însă începând cu 2014, când începe următoarea "perspectivă financiară", cea mai mare parte a banilor UE ar urma să meargă pe trei "axe prioritare": locuri de muncă, schimbări climatice şi politică externă UE. De asemenea, cadrul multianual ar putea fi redus de la şapte la cinci ani, pentru a adapta mai uşor priorităţile bugetare la "situaţii neprevăzute" precum actuala criză economică, se arată în document.

O mai mare "condiţionalitate" în alocarea banilor UE e necesară, în viziunea Comisiei, pentru a crea "legături mai puternice şi mijloace de presiune mai mari pentru obţinerea de rezultate în ce priveşte priorităţie UE".

Concret, bugetul pentru agricultură ar urma să fie "redus semnificativ pentru a elibera fonduri pentru noile priorităţi UE". Perioade de tranziţie pentru statele membre sărace, care să permită "modernizarea agriculturii lor" ar urma să fie prevăzute, dar tendinţa generală este de a transforma politica agricolă comună (PAC) din ajutoare date direct fermielor în "măsuri care promovează competitivitatea în sectorul agroalimentar" şi în promovarea "economiei verzi", adică a tehnologiilor moderne de agricultură cu impact redus asupra mediului.

Comisia pledează şi pentru trecerea acestei politici înapoi în aria de responsabilitate a statelor membre, iar plăţile directe către fermieri să fie cel puţin "cofinanţate" din contribuţii de la bugetul naţional.


Atât proiectele finanţate prin PAC, cât şi prin fonduri structurale vor trebui să fie "aprobate climatic", adică să aibă emisii de dioxid de carbon reduse, un impact redus asupra ecosistemelor şi să nu polueze dincolo de limitele stabilite de statele membre în obiectivele lor de mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite