CAS are datorii la spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Spitalului Judeţean rămân fără al 13-lea salariu. Unităţile spitaliceşti din judeţ au de recuperat peste opt milioane de lei pentru serviciile prestate anul trecut.

Peste 1.400 de angajaţi ai Spitalului judeţean de Urgenţă din Baia Mare aşteaptă să primească al 13-lea salariu aferent anului trecut. „Suntem la zi cu salariile, dar nu nu s-a dat încă al 13-lea salariu”, a declarat Ionică Pop, liderul Sindicatului Sanitas Baia Mare. Teoretic banii există, dar nu pot fi încasaţi de angajaţi, pentru că legea nu le permite.

De-a alba-neagra cu bugetul

Spitalul Judeţean are de încasat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş 5.658.000 de lei pentru serviciile medicale prestate în 2008 şi primul semestru din 2009. Reprezentanţii CAS spun însă că ei şi-au achitat toate datoriile către unitatea spitalicească. „Diferenţa de bani reiese din depăşirea planului şi îi vom achita până în luna iunie”, a promis Alexandru Bondre, directorul economic al CAS Maramureş. Anul trecut, CAS şi Spitalul Judeţean au parafat un contract prin care spitalul se obliga să rezolve 46.122 de cazuri (internări), cu un tarif mediu pentru fiecare caz de 1.380 de lei.
Tariful mediu se înmulţeşte cu  ICM-ul, adică indicele de complexitate al cazului, cu o valoare contractuală de 0,8048 de lei. „ICM-ul la Spitalul Judeţean a ajuns la 0,897 şi de aici rezultă diferenţa de 5,6 milioane de lei pe care mai trebuie să-i achităm”, a evaluat Bondre.
Reprezentanţii CAS Maramureş ştiu de diferenţa care trebuie achitată spitalelor din judeţ, dar au deocamdată „mâinile legate”. „Abia în luna martie la final am primit bugetul de cheltuieli, dar n-am putut să virăm diferenţele, pentru că în primul semestru am lucrat cu un buget estimativ”, a punctat Bondre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite