CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiile Pulitzer pe anul 2004 Relatarea publicistica a razboiului din Irak a garantat jurnalismului american cele mai prestigioase premii pentru reportaj international si fotografie in jurnalele de

Premiile Pulitzer pe anul 2004
Relatarea publicistica a razboiului din Irak a garantat jurnalismului american cele mai prestigioase premii pentru reportaj international si fotografie in jurnalele de stiri, relateaza Associated Press, referindu-se la ceremonia de anuntare a Premiilor Pulitzer, desfasurata, luni seara, la Universitatea Columbia, din New York. Cel mai recompensat ziar la aceasta editie - a 88-a - a fost cotidianul "Los Angeles Times", distins cu nu mai putin de cinci premii Pulitzer si situat astfel pe pozitia a doua a celui mai premiat ziar intr-un singur an, dupa ce "The New York Times" a castigat, in anul 2002, sapte astfel de premii pentru modul in care a reflectat evenimentele de la 11 septembrie 2001 si urmarile acestora. Premiul pentru reportaj international a fost acordat lui Anthony Shadid, de la "The Washington Post", pentru ceea ce juriul a numit "extraordinara sa capacitate de a capta, in conditii primejdioase" vocile si emotiile irakienilor in momentul cand tara acestora a fost invadata si cand conducatorul lor politic de atunci, Saddam Hussein, a fost inlaturat de la putere. Premiul pentru fotografie in jurnalele de stiri a fost acordat lui David Lesson si Cheryl Diaz Meyer de la "The Dallas Morning News", recompensati pentru "fotografiile lor elocvente ce descriau violenta si duritatea razboiului din Irak". Michael Sallah, Mitch Weiss si Joe Mahr de la "The Blade of Toledo", Ohio, au fost recompensati cu Premiul Pulitzer pentru reportaj de investigatie, respectiv, articolele despre un pluton de elita al armatei SUA acuzat de uciderea mai multor civili vietnamezi neinarmati in anul 1967. "The New York Times" a castigat premiul pentru serviciul public, acordat in urma publicarii unei serii de articole despre muncitorii americani care si-au pierdut viata sau au fost raniti la locul de munca. Premiul la sectiunea critica a fost acordat lui Dan Neil de la "Los Angeles Times" pentru articolele sale privind automobilele, care au combinat expertiza tehnica cu un umor debordant si observatii culturale pline de perspicacitate. Premiul Pulitzer pentru editorial i-a fost decernat lui William Stall, tot de la "Los Angeles Times", pentru "editorialele sale incisive care au analizat ineficienta guvernului statului California, pentru prescrierea unor remedii si pentru modul exemplar in care a abordat problemele complexe de stat". De asemenea, "Los Angeles Times" a castigat premiile Pulitzer pentru reportaj in jurnalele de stiri, pentru criticism, editorial si reportaj national in examinarea tacticilor care au facut din Wal-Mart cea mai mare companie din lume.
Invingand candidatul Kremlinului,
Un comic rus devine guvernator
Umoristul Mihail Evdokimov, foarte cunoscut in Rusia pentru scenetele sale comice si pentru rolurile din diverse filme, a devenit guvernatorul regiunii Altai (Siberia), invingandu-si contracandidatul - guvernatorul care isi incheie mandatul, sustinut de Kremlin. Evdokimov a fost ales in al doilea tur al alegerilor regionale, cu 49,75 la suta din sufragii, fata de cele 46 la suta din voturi acumulate de Aleksandr Surikov, in conditiile in care circa trei la suta dintre alegatori au votat impotriva tuturor. Victoria lui a constituit o surpriza pentru observatori, deoarece dupa primul tur Surikov se afla in frunte. Cand, in ianuarie, comicul rus si-a anuntat intentia de a candida in scrutinul regional, statul-major al campaniei lui Surikov a considerat acest lucru drept o gluma, apreciind insa ca acest "element pozitiv" ar putea trezi ceva mai mult interes pentru campania electorala.
Ursii Panda, prea grasi pentru a se imperechea
Gradinile zoologice din China au introdus un regim special de exercitii fizice pentru ursii Panda, deoarece acestia sunt prea grasi pentru a se inmulti. Ursii supraponderali intampina o mare greutate la imperechere deoarece obosesc foarte repede, punand astfel in pericol raspandirea speciei. Din acest motiv, ursii Panda sunt stimulati sa slabeasca si sa-si intareasca membrele cu ajutorul unui program special de exercitii fizice. Acestea ii vor ajuta sa fie in forma in sezonul de imperechere care a inceput in luna martie si dureaza trei luni.
Umberto Bossi a iesit din coma
Ministrul italian al reformelor si lider al Ligii Nordului, Umberto Bossi, aflat in coma din ziua de 11 martie, in urma unui serios accident cardiac, si-a revenit luni, informeaza EFE si AFP. "Pacientul, in varsta de 62 de ani, este constient, in masura sa-si recunoasca apropiatii, sa-si miste mana si piciorul drept", se arata intr-un comunicat al spitalului din Varese, unde se afla internat Umberto Bossi. Potrivit directorului spitalului, piciorul stang si, in mai mica masura, bratul stang "reactioneaza la stimuli". Ministrul italian este supus acum unei terapii intensive de refacere.
Alanis Morissette protesteaza fata de cenzura americana
Cantareata Alanis Morissette a purtat un costum in care parea goala, la premiile Juno desfasurate duminica seara la Edmonton, pentru a protesta fata de cenzura de la televiziunile si radiourile americane. "Nu se pot arata sani la televiziunea nationala" americana, a spus ea, referindu-se la incidentul din pauza de la Super Bowl, in care a fost implicata Janet Jackson. "Eu sunt mandra ca pot sta aici si face asta", a spus ea publicului. "Traim intr-o tara unde corpul omenesc este considerat in continuare frumos si in care nu ne temem de sanii unei femei", a spus cantareata, dupa ce s-a dezbracat de rochia pe care o purta pentru a ramane intr-un costum care imita goliciunea. Morissette a criticat si un radio american care a obligat-o sa modifice versurile unei melodii recente pe care a lansat-o, deoarece limbajul era considerat prea dur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite