CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discovery, gata de lansare Naveta Discovery a fost transportata de la hangarul in care se afla la Centrul Spatial Kennedy, pentru a fi asezata pe dispozitivul de lansare. Lansarea navetei, prima dupa

Discovery, gata de lansare
Naveta Discovery a fost transportata de la hangarul in care se afla la Centrul Spatial Kennedy, pentru a fi asezata pe dispozitivul de lansare. Lansarea navetei, prima dupa accidentul Columbiei, este prevazuta in principiu pe 15 mai, a declarat purtatorul de cuvint al NASA, Bruce Buckingham. Acesta a confirmat si ca in spuma izolanta a rezervorului central a fost descoperita "o fisura de dimensiuni reduse", care insa nu va intirzia preparativele pentru lansare. Lansarea, cu un echipaj de sapte persoane, va marca reluarea zborurilor cu naveta intrerupte de la accidentul Columbiei din 1 februarie 2003, la intrarea in atmosfera. Ancheta a stabilit ca accidentul a fost provocat de o fisura a scutului termic, aparuta in momentul lansarii. NASA a operat o serie de modificari asupra rezervorului central pentru a limita riscurile. Naveta si rezervorul au fost echipate cu senzori pentru a detecta cresterea anormala a temperaturii si camere de filmat pentru inspectie.
A fost efectuat cel mai dificil calcul mental
Un tanar de 24 de ani, student in informatica la Reims (Marne), a reusit "calculul mental cel mai dificil din lume", mai exact radical de ordinul 13 al unui numar de 200 de cifre, potrivit revistei "Sciences & Avenir". Acest record de calcul mental a fost organizat de revista in fata a doi martori: un portarel, Michel Cabour, si matematicianul Jean-Paul Delahaye, de la Universitatea din Lille. Alexis Lemaire a gasit cele 16 cifre ale solutiei in numai 513 secunde, mai putin de noua minute. Pentru initiatii care doresc sa afle numarul de 200 de cifre, solutia este urmatoarea: 2391481494636373. El a reusit la a 742-a tentativa, dar la al patrulea calcul veritabil. El a refuzat totodata unele numere propuse aleatoriu de calculator. intreaga tentativa a durat circa 40 de minute. Concret el trebuia sa gaseasca un numar care, multiplicat de 13 ori cu el, dadea acest numar cu 200 de cifre. Alexis Lemaire este prima persoana care a reusit acest calcul, potrivit revistei. El era deja detinatorul recordului de calcul al unui radical de ordinul 13 dintr-un numar de 100 de cifre, in mai putin de patru secunde, realizat la Reims la 17 decembrie 2004. Obiectivul sau actual este imbunatatirea ultimului sau record.
Premierul finlandez, parasit de sotie
Sotia premierului finlandez Matti Vanhanen, Merja, a anuntat ca va divorta de sotul sau in cursul lunii viitoare si se va muta in propriul apartament."Am decis sa ne despartim. Aceasta hotarare a fost luata in timp si nu mai este nimic de spus despre acest lucru", a declarat Merja Vanhanen. Ea are 49 de ani si a fost insotitoare de bord pe cursele aeriene. Casnicia sa cu actualul premier finlandez dateaza din 1985, iar cei doi au impreuna o fata in varsta de 13 ani si un baiat de 10 ani. Matti Vanhanen se afla la conducerea guvernului coalitiei de centru -stanga din iunie 2003.
Profesor de la Harvard, acuzat pentru furt de balegar
Un profesor de la prestigioasa Universitate americana Harvard, specializat in economia mediului, este acuzat ca a incercat sa fure o incarcatura de balegar dintr-o ferma din Massachusetts, a anuntat politia locala. Martin Weitzman, arestat in apropiere de orasul Rockport, parea foarte incurcat in fata camionului cu balegar cand a propus sa plateasca incarcatura, a indicat un politist. El fusese oprit de un paznic al fermei care l-a surprins asupra faptului, pana la sosirea politiei. Profesorul a fost inculpat pentru intrare neautorizata pe o proprietate privata, furt si distrugere de bunuri din neglijenta - pentru ca masina sa lasase urme pe proprietate. Nu se cunosc motivele acestui furt, incarcatura valorand mai putin de 250 de dolari.
Funeraliile avocatului care l-a scapat pe O.J. Simpson
Toate celebritatile de culoare din Statele Unite i-au adus un ultim omagiu celebrului avocat Johnnie Cochran Jr., la Los Angeles. Acesta a decedat la 67 de ani, din cauza unei tumori pe creier. Cochran a devenit celebru in Statele Unite dupa ce a reusit sa obtina achitarea fostului star al fotbalului american, O.J. Simpson, acuzat de dubla crima. Printre cele 5 mii de celebritati prezente la inmormantare s-a aflat si Michael Jackson, pe care genialul avocat l-a scapat de o alta acuzatie de pedofilie. Au ramas celebre replicile lui Johnnie Cochran din procesul starului de fotbal american O. J. Simpson, acuzat de uciderea sotiei sale albe, Nicole, si a unuia dintre amantii acesteia. Procesul a dezbinat, intre 1994 si 1995, America. Albii l-au considerat mereu pe O.J. Simpson vinovat, iar negrii au crezut in nevinovatia lui. Cochran a reusit, totusi, sa probeze ca un agent FBI plantase dovezi incriminatoare la locul crimelor, iar o manusa insangerata nu i se potrivea lui O.J. "Daca nu se potriveste, trebuie sa-l achitati, a fost leit-motivul avocatului. Simpson a fost achitat. Un alt caz celebru a fost cel al unui fost lider al gruparii anarhiste "Panterele Negre". Cochran a obtinut rejudecarea procesului si eliberarea clientului sau, in 1997, dupa ce a demonstrat ca acesta petrecuse 27 de ani in inchisoare pentru o crima, pe care nu a comis-o. Serviciul religios de la Catedrala - West Angeles - a fost oficiat de celebrii reverenzi de culoare Jesse Jackson si Al Sharpton.
Unabomber revine?!
Primarul Varsoviei este, oare, un terorist primejdios? in cotidianul israelian The Jerusalem Post, un interviu al edilului capitalei poloneze, Lech Kaczynski, este ilustrat cu fotografia americanului Ted Kaczynski, alias Unabomber..., scriere. Confuzia este cu atat mai mare, noteaza saptamanalul polonez Politika, cu cat jurnalistul venit sa ii ia interviul primarului Kaczynski a fost insotit de un fotograf...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite