CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implanturi mamare australiene pentru sinistratii din Asia O angajata din domeniul sanatatii din Australia a deplans faptul ca tara sa a trimis sinistratilor din Indonezia materiale medicale

Implanturi mamare australiene pentru sinistratii din Asia
O angajata din domeniul sanatatii din Australia a deplans faptul ca tara sa a trimis sinistratilor din Indonezia materiale medicale necorespunzatoare, de exemplu implanturi mamare. Jane Rice, o specialista de la Universitatea Monash din Melbourne, a declarat ca, aflandu-se in provincia indoneziana Aceh cu o delegatie a guvernului australian, la trei luni dupa dezastrul din 26 decembrie, a gasit intr-o camera unde se aflau depozitate materiale medicale implanturi mamare, medicamente expirate si alte materiale inutile. Ajutorul umanitar acordat de Australia sinistratilor din Asia s-a ridicat la aproape opt sute de milioane de dolari americani din donatii publice si la circa 90 de milioane de dolari din donatii private. Jane Rice a afirmat ca donatiile in materiale medicale "au inundat" spitalele locale. Ea a spus ca a vazut camere pline ochi cu materiale inutilizate in principalul spital din Banda Aceh, capitala provinciei Aceh, toate "in diverse stadii de degradare din cauza umiditatii". Catastrofa de la 26 decembrie a facut peste 130 de mii de morti si a lasat pe drumuri alte 450 de mii de persoane in provincia Aceh, zona cea mai afectata.

Aurora boreala detectata pe Marte
O echipa internationala, condusa de un cercetator de la Centrul National de Cercetari Stiintifice (CNRS) din Franta, a detectat in premiera echivalentul unei aurore boreale pe Marte, dar nu deasupra unui pol. Spectrometrul SPICAM, amplasat la bordul sondei Mars Express, a localizat fenomenul in noaptea martiana: el ocupa o regiune cu un diametru de 30 de km, corespunzand unei zone in care se afla un camp magnetic fosilizat descoperit deja de sonda Mars Global Surveyor de la NASA. Aurorele polare se produc prin ionizarea straturilor superioare ale atmosferei sub influenta radiatiilor ultraviolete emise de Soare. Astfel de fenomene au fost detectate deja pe Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, care sunt dotate cu campuri magnetice. Aurore au fost detectate insa si pe Venus, lipsita de camp magnetic: in acest caz, ele se raspandesc pe tot discul planetei. Ca si Venus, Marte nu poseda un camp magnetic global, insa sonda Mars Global Surveyor (MGS) de la NASA a pus in evidenta existenta unui camp magnetic fosila sau "remanent", localizat in anumite regiuni ale suprafetei martiene. Zona ocupata de fenomen masoara 30 de km in diametru si este situata la o altitudine de 130 de km.

Miss Univers are un iubit rus
Imaginea canadiencei Natalia Glebova, castigatoarea concursului de frumusete "Miss Univers", a facut inconjurul planetei. Frumoasa de 23 de ani s-a nascut in Rusia, in orasul Tuapse, situat pe malul Marii Negre. A emigrat in Canada pe cand avea 12 ani si se considera o adevarata canadianca. Dar ca prieten si-a ales un rus, pe Evgheni Kantorovici. Acesta se ocupa de organizarea discotecilor si a paradelor de moda. Este un baiat sensibil, delicat si grijuliu, dupa cum il caracterizeaza Natalia. Intrebat daca e greu sa fii iubitul unei asemenea fete frumoase, Evgheni a raspuns: "Este emotionant. Insa tot ce este bun are si o parte rea. Daca vrei sa ai o iubita frumoasa, trebuie sa te obisnuiesti cu faptul ca toata lumea se uita la ea..." Anul care vine Natalia trebuie sa isi indeplineasca toate obligatiile pe care le presupune titlul de "Miss Univers", de aceea nici nu poate fi vorba despre casatorie. Mai mult, ea crede ca este prea tanara pentru a face un pas atat de serios.

Si-a omorat prietenul pentru ca i-a furat sabia virtuala
Un tribunal chinez din Honk Kong l-a condamnat la pedeapsa cu moartea pe Tiu Cenvei, in varsta de 41 de ani, pentru ca si-a omorat prietenul deoarece i-a furat o sabie virtuala, in timpul unui joc pe computer. Sentinta a fost data cu o amanare a executarii pedepsei de doi ani, cu posibilitatea de a fi preschimbata in pedeapsa cu inchisoare pentru 15 ani, in cazul in care detinutul va avea un comportament satisfacator. Tiu Cenvei si victima sa, Ciu Taoiuan, jucau de catava vreme un foarte cunoscut joc virtual, numit "sabia dragonului". Fara sa-l anunte pe prietenul sau, Ciu Taoiuan a vandut sabia prin intermediul unei licitatii electronice, obtinand in urma vanzarii o suma de 870 USD. Dupa ce a descoperit vanzarea, Ciu Taoiuan s-a adresat politiei care nu a dat curs plangerii sale, pe motiv ca nu exista legislatie care sa pedepseasca furtul proprietatii virtuale. Chiar daca Ciu Taoiuan s-a aratat, in cele din urma, dispus sa-si despagubeasca prietenul, fostul proprietar al sabiei nu a fost multumit, disputa degenerand intr-o bataie. In cele din urma, Tiu Cenvei si-a injunghiat prietenul de mai multe ori cu un cutit. Dupa comiterea crimei, acesta s-a predat politiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite