CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea navetei Discovery, amanata pana saptamana viitoare NASA a decis amanarea lansarii navetei Discovery, prevazuta pentru miercuri seara, ca urmare a unei probleme tehnice legate de

Lansarea navetei Discovery, amanata pana saptamana viitoare
NASA a decis amanarea lansarii navetei Discovery, prevazuta pentru miercuri seara, ca urmare a unei probleme tehnice legate de functionarea in afara parametrilor a unei alimentari, fapt ce ar fi putut lipsi naveta de deplina sa putere in timpul fazei de ridicare. Seful NASA, Michael Griffin, a apreciat ca Discovery nu va mai fi lansata inainte de luni.

Cutremurul din 26 decembrie 2004 a afectat serios fundul Oceanului Indian
Seismul de 9 grade pe scara Richter din 26 decembrie anul trecut, care a generat valuri uriase soldate cu 215.000 de morti in Asia, a generat o fisura pe fundul Oceanului Indian pe o lungime de circa 1000 de kilometri, arata un studiu al revistei "Nature". Studiul, realizat cu ajutorul Sistemului de Pozitionare Globala (GPS, Global Positioning System), a constatat, de asemenea, deplasari semnificative pe laterala in anumite portiuni, de la 27 cm, la Phuket (Thailanda), la 17 cm langa insula malayeziana Langkawi, si 15 cm la Sampali (Indonezia). Cercetatorii au conchis, de asemenea, ca fisura de 1.000 de km, initial apreciata la numai 450, s-a intins rapid spre nord din punctul de origine, statiile GPS din Thailanda fiind deplasate la doar 10 minute de la cutremur.

Guvernatorul capitalei japoneze, acuzat de insultarea limbii franceze
Un grup de profesori si translatori din Japonia l-a dat in judecata pe guvernatorul din Tokyo pentru ca ar fi spus despre franceza ca este o "limba internationala ratata". Nu mai putin de 32 de persoane au semnat plangerea inaintata unui tribunal din Tokyo, cerandu-i guvernatorului Shintaro Ishihara, unul dintre cei mai populari oameni politici din Japonia, sa plateasca circa 94.600 de dolari in compensatie pentru ca ar fi insultat limba franceza in octombrie 2004. Potrivit acuzatorilor, Ishihara ar fi spus ca "franceza este o limba internationala ratata pentru ca nu poate fi folosita pentru a socoti numerele", cu referire la numere precum quatre-vingtdix (nouazeci) care s-ar traduce prin "patru-douazeci-zece" sau "soixante-dix" (saptezeci) - "saizecizece". Franceza este limba oficiala in peste 30 de tari si teritorii si este una dintre limbile oficiale de lucru ale unor organizatii internationale precum ONU.

Brad Pitt a parasit spitalul dupa ce a fost tratat de meningita
Actorul american Brad Pitt, care a fost internat, luni, la Los Angeles pentru ca prezenta simptome similare cu ale gripei, a primit ingrijiri medicale dupa ce a fost diagnosticat cu meningita virala si a fost externat. Meningita provoaca mai ales puternice dureri de cap si febra. Recent, Pitt a revenit dintr-o calatorie in Etiopia, unde a acompaniat-o pe actrita Angelina Jolie, care ar fi, potrivit presei, noua sa cucerire. Actrita, care a mai fost insotita si de fiul ei, Maddox, a mers la un orfelinat din Addis Abeba pentru a o lua pe Zahara Marley, cel de-al doilea copil pe care l-a adoptat. Cei patru au revenit apoi la Los Angeles cu o cursa aeriana privata.

Michael Jackson a cumparat prietenia lui Elizabeth Taylor cu bijuterii
Biografa lui Michael Jackson a declarat ca prietenia popstarului cu Elizabeth Taylor nu este reala, intrucat acesta ii cumpara tot timpul bijuterii astfel incat actrita sa spuna lucruri frumoase despre el. Stacy Brown, autoarea cartii "Michael Jackson: Omul din spatele mastii", dezvaluie ca Jackson isi "cumpara" prieteni precum Elizabeth Taylor, deoarece pune mare pret pe ceea ce cred acestia despre el. "Taylor a parut intotdeauna prietena sincera a cantaretului, dar aceasta relatie este cumparata si platita. Michael ii cumpara bijuterii de pe intreg cuprinsul lumii, iar ea spune lucruri frumoase despre el. Sunt multi oameni care nu dau doi bani pe ceea ce are de spus Elizabeth Taylor, dar Jackson este fascinat de ea si de alte persoane precum Liza Minnelli", spune Stacy Brown.

La Moscova se construieste cel mai inalt turn din Europa
Turnul Federatiei, a carui constructie a inceput in centrul viitorului cartier de afaceri "Moskva-City" in februarie 2005, va fi cel mai inalt turn din Europa, a anuntat adjunctul primarului Moscovei, Iosif Ordjonikidze. "Cu cei 340 de metri ai sai, Turnul Federatiei va fi cel mai inalt din Europa", a declarat el. Noul turn va dobori recordul detinut pana in prezent de Commerzbank Tower din Frankfurt, inalt de 258,7 metri. "Platforma de la etajul 81 va oferi o panorama extraordinara asupra orasului. Restaurantul care se va afla acolo va oferi tuturor moscovitilor ocazia sa vada in sfarsit capitala dintr-un alt unghi", a declarat arhitectul-sef Serghei Cioban. Ales dintre 40 de propuneri prezentate in decembrie 2002, imobilul conceput de arhitectul Cioban este compus din doua turnuri de inaltimi diferite (85 si 57 de etaje).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite