CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii turci cer interzicerea cartii "Micul print" in scoli Sindicatul turc al lucratorilor din invatamant considera cartea lui Antoine de Saint-Exupery "Micul print" nociva pentru copiii tarii.

Profesorii turci cer interzicerea cartii "Micul print" in scoli
Sindicatul turc al lucratorilor din invatamant considera cartea lui Antoine de Saint-Exupery "Micul print" nociva pentru copiii tarii. Cartea clasicului literaturii franceze, intrata in topul celor mai citite o suta de carti pentru copiii din lume, este recomandata de Ministerul turc al Educatiei Nationale pentru lectura in primii ani de scoala. Dar presedintele sindicatului lucratorilor din invatamant, Ismail Konjuk, este de alta parere. El motiveaza acest lucru amintind un fragment din opera lui Saint-Exupery, in care se spune ca "un dictator turc si-a fortat poporul sa se imbrace dupa model european, iar cei care nu au dorit sa faca acest lucru au fost ucisi". Sindicalistul, care l-a vazut in acest dictator pe intemeietorul Turciei moderne Kemal Ataturk, a afirmat ca in carte se sugereaza astfel ca revolutia din Turcia a fost realizata prin "metode dictatoriale". El a cerut guvernului sa interzica "Micul print", pentru ca "nu ne putem minti copiii".

In moscheele din Emirate se fura din ce in ce mai multi papuci
Credinciosii din Emiratele Arabe Unite care merg in moschei pentru a se ruga trebuie sa faca fata furtului de pantofi de marca si foarte scumpi, care sunt revanduti particularilor sau unor ateliere pentru a fi copiati. "Comisariatele de politie primesc in fiecare zi peste 40 de plangeri de la persoane carora li s-au furat pantofii in moschei", a declarat un politist. Potrivit acestuia, hotii prinsi in flagrant delict au recunoscut ca pantofii erau revanduti unor ateliere din Oman pentru a fi copiati sau vanduti mai ieftin. Numai pantofii foarte scumpi si care nu pot fi gasiti la vanzare in Emirate sunt furati, potrivit politiei. "Politia a plasat oameni la intrarea in moschei in orele de rugaciune, in special vinerea, pentru a incerca sa prinda hotii cu mana in sac", a afirmat un responsabil religios din Dubai.

Vila de vara a lui Mussolini, redeschisa pentru public
Dupa lucrari de restaurare ce au costat un milion de euro, fosta vila de vara a lui Benito Mussolini a fost inaugurata la Riccione, statiune balneara de pe tarmul italian al Adriaticii. Primarul localitatii, Daniele Imola, a taiat panglica inaugurala a acestui centru de cercetari in domeniul turismului, care va gazdui si expozitii. Peste 70 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea acestui eveniment in eventualitatea unei manifestatii, dar nu a fost semnalat nici un incident. Mussolini, supranumit "Il Duce" isi petrecea verile in aceasta vila cu peretii albi. La Riccione, el inota, naviga cu ambarcatiuni cu panze, juca tenis si isi primea prietenii. Dupa caderea fascismului, cladirea a servit, o vreme, ca restaurant, ramanand apoi dezafectata ani in sir. Unii italieni se tem ca vila - restaurata, acum - sa nu atraga simpatizanti de extrema-dreapta si nostalgici ai dictaturii mussoliniene.

Aterizare fortata din cauza unei pasari
O pasare de mari dimensiuni a patruns in motorul unui avion de linie al unei companii aeriene din Germania, care decolase de la Duesseldorf cu destinatia Beijing. Pilotul avionului, care avea peste doua sute de pasageri la bord, s-a vazut astfel nevoit sa revina la sol, a indicat un purtator de cuvant al companiei germane, deoarece pasarea ajunsese la putin timp dupa decolare intr-unul dintre reactoarele aparatului. Avionul a continuat insa sa zboare timp de o ora pe deasupra landului Rhenania de Nord - Westfalia pentru a consuma carburant si pentru a-si reduce astfel greutatea, foarte importanta la o aterizare survenita imediat dupa decolare, a explicat purtatorul de cuvant. Pasagerii si-au reluat calatoria spre Beijing cu un alt avion.

Secta "Ceainicului" a cazut victima unui incendiu
Sediul unei secte din Malayezia, cunoscuta pentru adorarea unui ceainic gigant, a fost tinta unui incendiu criminal. La doua saptamani dupa un raid al autoritatilor, persoane necunoscute au aruncat cu cocteiluri Molotov in complex si au patruns apoi in complex, distrugand obiectele din interior. Secta, ai carei adepti atribuie proprietati curative ceainicului lor gigant, isi are baza in nord-estul tarii, o regiune in care este practicat un islam conservator si unde localnicii par sa-si fi pierdut rabdarea fata de bizareriile sectei "Regatului Cerului". Secta, calificata de autoritati "devianta", a fost scoasa in afara legii, iar la inceputul lunii, 21 de adepti au fost arestati in cursul unui raid. Liderul sectei, Ayah Pin, autoproclamat "seful tuturor religiilor", a reusit sa scape.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite