CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeana cere Marii Britanii sa renunte la "mila", "pinta" si "acru" Comisia Europeana a facut zilele acestea o noua incercare de a determina Marea Britanie sa se alinieze cu restul Uniunii

Comisia Europeana cere Marii Britanii sa renunte la "mila", "pinta" si "acru"
Comisia Europeana a facut zilele acestea o noua incercare de a determina Marea Britanie sa se alinieze cu restul Uniunii Europene in folosirea sistemului metric. Guvernul britanic a fost de acord cu acest principiu in momentul aderarii la UE, dar in 1979 Marea Britanie a primit o derogare care ii permitea amanarea schimbarilor. Britanicii nu au abolit nici pana acum sistemul imperial care include unitati de masura precum "pinta", "mila", "uncia" si "acrul". In 2000, britanicii s-au hotarat sa renunte la "livra" si "galon", cu exceptia berii. Conservatori prin excelenta, si in mare parte ostili UE, britanicii vor fi greu de convins sa renunte la sistemul lor de masurare si sa-si inlocuiasca pinta de bere cu 568 de ml sau sa conduca 1,609 km in loc de o mila. Cu toate acestea, daca nu se va conforma, Marea Britanie risca sa dea socoteala la Curtea europeana de justitie.

Marea extinctie a speciilor, determinata de dioxidul de carbon
O simulare pe computer a climatului Terrei in urma cu 250 de milioane de ani sugereaza ca cea mai mare extinctie a speciilor din istoria planetei a fost declansata de incalzirea globala, determinata de cresterea masiva a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera. Cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera a determinat o crestere a temperaturilor, care au devenit cu 10 pana la 30 de grade Celsius mai ridicate decat in prezent. incalzirea a avut un impact profund asupra oceanelor, oprind circulatia oxigenului la adancimi mai mari si provocand extinctia celor mai multe forme de viata, scrie o echipa de cercetatori americani in numarul cel mai recent al revistei "Geology". Survenita la sfarsitul Permianului si inceputul Triasicului, marea extinctie a nedumerit oamenii de stiinta multa vreme. in jur de 95% din formele de viata din oceane si aproximativ trei sferturi din speciile de pe uscat au disparut atunci. Mai multe explicatii posibile ale acestui eveniment catastrofal au fost propuse de cercetatori, printre care impactul cu un asteroid, eruptiile vulcanice masive, schimbarea climatului si glaciatiunea. Dovezi de necontestat insa nu sunt usor de gasit.

Abramovici si-a comandat cel mai mare iaht din lume
Patronul clubului Chelsea Londra, Roman Abramovici, detine patru iahturi si si-a mai comandat unul, care va fi cel mai mare din lume, ambarcatiunea urmand sa aiba lungimea unui teren si jumatate de fotbal. Noul iaht al lui Abramovici, care va fi construit in Germania, va avea mai mult de 160 de metri lungime. Astfel, miliardarul rus va fi proprietarul a trei dintre cele mai mari iahturi din lume, printre achizitiile sale numarandu-se si Pelorus (al cincilea ca marime din lume) si Le Grand Bleu (al saselea). Cel mai rapid dintre iahturile lui Roman Abramovici este Ecstasea, care are 86 de metri lungime. Expertii considera ca sumele platite pentru intretinerea acestora sunt foarte mari, in general costurile anuale ridicandu-se la zece la suta din valoarea ambarcatiunii.

Cafeaua, antioxidantul cel mai folosit de americani
Europenii au vinul rosu, asiaticii - ceaiul verde, dar americanii au propria lor sursa de antioxidanti - cafeaua, sustin studiile unor oameni de stiinta. Americanii consuma foarte multa cafea care este o veritabila sursa de antioxidanti, avand drept efect, la fel ca si vitaminele, combaterea distrugerii celulelor si a ADN-ului. Potrivit studiilor, americanii nu consuma suficiente fructe si legume, de asemenea, surse de antioxidanti, de fibre si alte substante nutritive pe care dieteticienii si medicii le recomanda. Al doilea produs ca sursa de antioxidanti in SUA a fost identificat ca fiind ceaiul verde, urmat apoi de banane, fasolea uscata si porumbul.

Carnavalul de la Notting Hill Londra, filmat cu 80 de camere de supraveghere
Carnavalul de la Notting Hill, manifestare uriasa la care sunt asteptati circa un milion de participanti, a debutat la Londra sub paza unor forte de securitate sporite. Circa 5.000 de politisti vor fi mobilizati timp de doua zile in acest cartier din vestul capitalei britanice, iar paradele care celebreaza diversitatea culturala si l-au facut celebru se vor desfasura sub obiectivele a peste 80 de camere de supraveghere video. Considerat cel mai mare din Europa, carnavalul de la Notting Hill a fost creat in 1964 de comunitatea originara din Caraibe, fiind teatrul unor parade extravagante si defilari de care alegorice cu muzicieni si dansatori in costume multicolore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite