CALEIDOSCOP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gaura din stratul de ozon a crescut spectaculos la Polul Sud Gaura din stratul de ozon s-a marit in mod spectaculos, in august, deasupra Antarcticii, iar acest fenomen continua si ar putea atinge

Gaura din stratul de ozon a crescut spectaculos la Polul Sud
Gaura din stratul de ozon s-a marit in mod spectaculos, in august, deasupra Antarcticii, iar acest fenomen continua si ar putea atinge nivelul maxim din acest an in septembrie, potrivit datelor obtinute de la satelitul european Envisat. incepand de la jumatatea lunii august, Envisat a inregistrat o extindere a gaurii din stratul de ozon de ordinul a zece milioane de kilometri patrati. Totusi, dimensiunile acesteia nu au depasit maximele atinse in 1996 si 2000. Spectometrul SCIAMACHY al Envisat, conceput pentru a masura prezenta diferitilor componenti atmosferici din stratosfera si troposfera, permite urmarirea constanta a nivelului de ozon la scara planetara si dispune de o baza de date inca de la jumatatea anilor 1990. Spectometrul analizeaza gaura din stratul de ozon din punctul de vedere al marimii si al duratei, pentru a pune bazele unui sistem de prognoza prevazut de protocolul de supraveghere Promote, la care participa 30 de parteneri din 11 tari. Stratul de ozon din stratosfera protejeaza viata pe Terra impotriva radiatiilor ultraviolete. Acesta este amenintat de prezenta, in atmosfera, a anumitor substante chimice, denumite CFC. Interzise de protocolul de la Montreal, din 1987, CFC erau substante care initial au fost utilizate pe scara larga, mai ales in productia de frigidere.

Pacient nipon anesteziat cu un pumn in cap
Un medic de la Spitalul universitar din Shiga (oras situat in centrul Japoniei, in apropiere de Kyoto) a aplicat un pumn in cap unui pacient aflat in timpul operatiei si pus sub anestezie locala care il implora pe medic sa intrerupa interventia chirurgicala. Bolnavul a inceput brusc sa se agite, strigand ca vrea sa iasa din operatie. Medicul a reactionat prompt, aplicandu-i un pumn in cap pacientului, pe care l-a somat apoi sa nu se mai miste. Pacientul a fost vizitat, ulterior, de conducerea spitalului si de medicul bataus, care si-au prezentat scuzele. Pacientul a avut nevoie de cinci zile de ingrijiri medicale in urma loviturii primite. Bolnavul a fost operat din nou, de un alt medic, aceasta interventie chirurgicala desfasurandu-se intr-un mod pasnic.

Bataia cu rosii
in tara lui Don Quijote a avut loc ieri traditionala bataie cu rosii, denumita sugestiv "La Tomatina". in fiecare an, la sfarsitul lunii august, in orasul Bunol, rosiile sunt la mare cautare. Dar nu pentru bulion, ci pentru una dintre cele mai strasnice batai din cate s-au vazut. Strada centrala a micului oras Bunol se umple de oameni veniti nu doar din Spania, ci si din alte tari ale lumii, care, in cateva ore, nu mai pot fi recunoscuti. Distractia este gratis, iar regulile sunt putine: este obligatoriu sa strivesti rosia inainte de a o folosi ca proiectil si nu este permisa aruncarea altor obiecte. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru terminarea munitiei, caci camioane incarcate cu 125.000 de kilograme de rosii patruleaza prin Plaza Del Pueblo, locul de desfasurare a "macelului". Daca pentru cei peste 20.000 de turisti care invadeaza Plaza Del Pueblo "La Tomatina" inseamna distractie, nu acelasi lucru il simt locuitorii zonei si proprietarii de magazine care trebuie sa-si ia masuri de precautie din timp.

Tavanul unui avion Onur Air s-a prabusit peste pasageri in timpul zborului
O parte a invelisului intern al unui avion, inchiriat de compania turca Onur Air - societate ale carei curse au fost interzise in mai multe tari - s-a desprins in timpul unui zbor intre Turcia si Germania. Pilotul facea manevrele de decolare, cand o bucata din invelisul intern al avionului a cazut in capul pasagerilor. O stewardesa a alergat in cabina pilotilor, cerand intreruperea decolarii, insa pilotul a fost indiferent la spectacolul de groaza pentru calatori, care puteau observa in spatele placajului manunchiuri de cabluri ramase in aer. Unul dintre pasageri a prins la loc invelisul cu ajutorul unei benzi adezive. Olanda a interzis, la 12 mai, zborurile efectuate de avioanele apartinand companiei Onur Air din motive de securitate. Franta, Elvetia si Germania au adoptat masuri identice la 26 mai. Cele patru tari au decis ridicarea progresiva a interdictiilor de zbor impuse acestei companii, dupa ce Onur Air a prezentat un plan de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de securitate la aparatele de zbor.

Steven Spielberg ii enerveaza pe locuitorii Budapestei cu filmarile lui pentru "Munchen"
Regizorul Steven Spielberg, care filmeaza pentru noua sa productie, "MUnchen", la Budapesta, i-a iritat pe locuitorii orasului cu lipsa sa de respect pentru viata lor cotidiana. Locuitorii Budapestei s-au confruntat cu o serie de probleme de cand Hollywoodul a venit in oras: li se muta autovehiculele fara a fi anuntati, doar pentru ca il incurca pe Spielberg; un trafic infernal si amenintari serioase la adresa celor care doresc sa faca poze ale evenimentului. Cetatenii sunt uimiti in special de atitudinea aroganta a americanilor, care cred ca Budapesta ar trebui sa se simta onorata ca a fost aleasa pentru filmari de catre celebrul regizor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite